Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρέους στην Ευρώπη, η Intrum, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δικά της χρέη και για τον λόγο αυτό προχωρά σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους 5,7 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μερίδας των ομολογιούχων.

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς αυτή η εταιρεία έχει στρατηγική στις εισπράξεις και στη διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων των χρεωμένων νοικοκυριών, όταν έφθασε στο σημείο να πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση για να αποπληρώσει τα δικά της χρέη. Και είναι απορίας άξιο πώς δώσαμε σε τέτοιες εταιρείες την δυνατότητα να εισπράξουν τα δάνεια των Ελλήνων και πώς μία υπερχρεωμένη εταιρεία όπως η Intrum αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις οφειλές άλλων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η Intrum στην Ελλάδα, διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις περίπου 700.000 δανειοληπτών όλων των κατηγοριών, ιδιωτών και επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με και χωρίς εξασφαλίσεις.

Όταν σφίγγει «τη θηλιά στον λαιμό» σε όσους χρωστούν ή αργούν να αποπληρώσουν τις οφειλές, τώρα που έχει τη «θηλιά στον δικό της λαιμό» θα μεταφέρει επιπλέον πίεση στους πελάτες της;

Η Intrum προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εποχή των χαμηλών επιτοκίων για να αγοράσει χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων σε συμφέρουσες τιμές αλλά πλέον δεν μπορεί να αποπληρώσει όσα χρωστάει. Όπως παραδέχθηκε παλεύει με το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της και όπως φαίνεται, έφθασε στο σημείο να πρέπει να διαχειριστεί τα δικά της χρέη.

Αντίστοιχα, συνολικά, ο τομέας είσπραξης χρεών της Ευρώπης κλυδωνίζεται, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Η συμφωνία που πρότεινε η Intrum, όπως αναφέρει το Bloomberg, προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του 2024, μαζί με την παράταση του 90% της ονομαστικής αξίας των υπόλοιπων ομολόγων της κατά τρία έτη. Ως αποζημίωση, οι ομολογιούχοι θα λάβουν αμοιβές κινήτρων καθώς και το 10% των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, θα πουλήσει 526 εκατ. νέων ομολογιών υψηλής εξασφάλισης, με μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την εξαγορά του ανταλλάξιμου χρέους.

Τη συμφωνία υπέγραψαν πάνω από το 66,7% των κατόχων ομολόγων και η Intrum «ενθαρρύνει έντονα τους εναπομείναντες κατόχους ομολογιών της να υποστηρίξουν τη συναλλαγή ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε η εταιρεία.

Έντονες αντιδράσεις

Η συμφωνία προκάλεσε, πάντως, αντιδράσεις σε μια ομάδα πιστωτών που κατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων της εταιρείας που λήγουν το 2025. Τα μέλη της υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των όρων τους στην αναδιάρθρωση και ζήτησαν με επιστολή τους να δουν εμπιστευτικές επικοινωνίες μεταξύ της εταιρείας και των funds που δεσμεύθηκαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης.