Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», και οι σχετικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το κρίσιμο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής.
Οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα ηλικιακά κριτήρια, με τη βασική στόχευση της κυβέρνησης να είναι η αύξηση των υπαρχόντων κριτηρίων έως και 25%, ώστε να συμπεριληφθούν άτομα που αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος. Αρχικά, το πρόγραμμα απευθυνόταν σε άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις, το ηλικιακό όριο θα επεκταθεί έως τα 50 έτη.
Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Για άγαμους χωρίς παιδιά, το ετήσιο εισόδημα που θεωρούνταν ως «βάση» ήταν 16.000 ευρώ. Σχεδιάζεται, όμως, η αύξηση αυτού του ορίου κατά 25%, ώστε να καλύπτει εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με μηνιαίο μισθό έως 1.430 ευρώ και 1.666 ευρώ, αντίστοιχα.
Ανάλογες αυξήσεις σχεδιάζονται και για τα εισοδηματικά κριτήρια έγγαμων δικαιούχων με παιδιά, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι από επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια.
Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου θα οριστικοποιηθούν πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αλλαγές που εξετάζονται:
- Αυξάνεται το ηλικιακό όριο στα 50 έτη.
- Το εισοδηματικό όριο για άγαμους δικαιούχους αυξάνεται από 16.000 σε 20.000 ευρώ. Παράλληλα, παραμένει η απαίτηση για ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δανείου.
- Εξετάζονται αλλαγές και στα ανώτατα εισοδηματικά όρια για οικογένειες με παιδιά: αυτά είχαν οριστεί στα 24.000 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες στα 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Αλλαγές ή βελτιώσεις αναμένονται επίσης στη διαδικασία προέγκρισης και ολοκλήρωσης του δανείου. Στο προηγούμενο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να λάβουν προέγκριση για το δάνειο πριν συμφωνήσουν στην αγορά του ακινήτου, αλλά έπρεπε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός 60 ημερών.
Όσον αφορά τα ακίνητα, στο προηγούμενο πρόγραμμα το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν άτοκο. Το επιτόκιο για τους δικαιούχους ξεκινούσε από 1,05% μετά την επιδότηση. Εξετάζεται η μείωση της επιδότησης από 75% σε 50% για κάποιες κατηγορίες, όπως οι άγαμοι.
Ωστόσο, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, το δάνειο αναμένεται να παραμείνει 100% άτοκο.
Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.
Το μέγιστο ύψος του δανείου παραμένει στις 150.000 ευρώ, με διάρκεια έως 30 έτη, καλύπτοντας μέχρι το 90% της αξίας αγοράς της κατοικίας.