Με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στην κεντρική αγορά Αθηνών, στην περιοχή του Ρέντη, από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο έχει οριστεί βάσει των τιμών του Δεκεμβρίου 2021.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και χονδρική πώληση κρεάτων, όπως αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε ανησυχίες για ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των βασικών αυτών αγαθών, που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του διατροφικού καλαθιού των καταναλωτών.

«Η απόφαση για την εντατικοποίηση των ελέγχων αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά και στην προστασία των καταναλωτών από τυχόν αισχροκέρδεια» όπως τονίζεται από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΔΙΜΕΑ έχει εντολή να ελέγξει διεξοδικά τις τιμολογήσεις των προϊόντων, συγκρίνοντάς τες με τις τιμές που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2021, ώστε να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση με το προβλεπόμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων δημιουργούν ανησυχίες, οι έλεγχοι αυτοί κρίνονται απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές διαμορφώνονται με δίκαιο τρόπο και ότι οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται αδικαιολόγητα.