Σε μια σημαντική πρωτοβουλία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο και την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέσω της δημιουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να εντοπίσει περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ακινήτων αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση και τα χαρακτηριστικά των περιουσιακών τους στοιχείων στις δηλώσεις του Ε9, καθώς και να παρακολουθήσει πιο στενά τα εισοδήματα από ενοίκια που δηλώνονται στο έντυπο Ε2.

Το νέο αυτό μητρώο θα καταγράφει αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως το μέγεθος, τη θέση, τον όροφο, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, καθώς και αν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές ή κενό. Ειδικότερα για τα ακίνητα που εκμισθώνονται, θα καταγράφονται, επίσης, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ελέγχει αν οι ιδιοκτήτες δηλώνουν σωστά τα εισοδήματα που λαμβάνουν από ενοίκια, καθώς και αν οι ενοικιαστές συμπεριλαμβάνουν τις πληρωμές τους στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα αυτή ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο και θα είναι ανεξάρτητη από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Στόχος της είναι να διασυνδεθεί με το αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική διασταύρωση των στοιχείων. Αυτή η διασύνδεση θα διευκολύνει την προσυμπλήρωση του εντύπου Ε2 για τις μισθώσεις, μειώνοντας τα περιθώρια για λάθη ή εσκεμμένες παραλείψεις από την πλευρά των φορολογουμένων.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης υποβάλλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, η οποία θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή και από τον ενοικιαστή. Επίσης, θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λήξη μιας μίσθωσης. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να έχει πάντα ενημερωμένα στοιχεία για τη διαχείριση των ακινήτων και τις σχετικές μισθώσεις, εξαλείφοντας τα περιθώρια για αποκλίσεις και παρατυπίες.

Το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που έχουν δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτά τα στοιχεία θα μεταφερθούν στο μητρώο χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τους φορολογούμενους, οι οποίοι απλώς θα καλούνται να ελέγχουν τα καταγεγραμμένα στοιχεία και να προχωρούν σε διορθώσεις, εάν υπάρχουν διαφορές, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Μια από τις πιο καινοτόμες πτυχές του νέου μητρώου είναι η διασύνδεσή του με το Κτηματολόγιο. Αυτή η διασύνδεση θα επιτρέπει στις ελεγκτικές αρχές να πραγματοποιούν ταχύτατες διασταυρώσεις, ώστε να εντοπίζουν φορολογούμενους που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9, για να επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές ή να καταβάλουν λιγότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στην πραγματική αξία της περιουσίας τους. Επιπλέον, θα καταπολεμηθεί η παράνομη είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων από άτομα που δηλώνουν ψευδώς ότι πληρούν τα κριτήρια, μέσω της απόκρυψης μέρους της περιουσίας τους.

Η άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στις Αρχές να συγκρίνουν τα στοιχεία αυτά με τις δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1, διασφαλίζοντας ότι τα ακίνητα που δηλώνονται αντιστοιχούν στην πραγματική τους κατάσταση. Οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν έτσι να επιβεβαιώνουν αν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση και το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας, είναι ακριβή και ανταποκρίνονται σε αυτά που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες, με αυτόν τον τρόπο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε έναν ψηφιακό εκσυγχρονισμό που θα ενισχύσει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν ανάλογα με την πραγματική τους περιουσιακή κατάσταση, βάσει των σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.