Μετά το τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος που έχει ως βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι από το 2025 με ένα νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εισφορές που θα καταβάλλουν θα συνδέονται με τις αυξήσεις μισθών που θα έχουν κατά μέσο όρο οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το προηγούμενο έτος.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους όπως ισχύει μέχρι σήμερα, από το επόμενο έτος θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών του προηγούμενου έτους. Αν οι μισθοί αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4% για το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 4% και οι εισφορές των επαγγελματιών για το 2025.

Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα προκύψουν μεγαλύτερες αυξήσεις εισφορών αν οι μισθοί αυξάνονται πιο πάνω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα η αύξηση των εισφορών με το ποσοστό αύξησης των μισθών θα οδηγήσει και σε καλύτερες συντάξεις στην περίπτωση που οι ονομαστικοί μισθοί θα αυξάνονται πιο πάνω από τον πληθωρισμό.

Το νέο σύστημα καθορισμού των εισφορών θα εφαρμοστεί βάσει της ήδη ψηφισμένης διάταξης (νόμοι 4387/2015 και 4670/2020) που καθιερώνει την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών με τον δείκτη μεταβολής μισθών αντί της μεταβολής τους με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ευρώ

Αλλαγές

Από την επόμενη χρονιά αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για κάθε νέο συνταξιούχο. Πλέον δεν θα γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές προσαυξημένες κατ’ έτος με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος θα προκύπτει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί το ύψος των συντάξεων καθώς η ανάπτυξη ακολουθεί ανοδική πορεία σε αντίθεση με τον πληθωρισμό που υποχωρεί.

Όσο υψηλότερες λοιπόν είναι οι αυξήσεις μισθών του 2024 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό αύξησης που θα δουν στις αποδοχές τους οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη. Οι διαφορές, όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, θα είναι αμελητέες τα πρώτα χρόνια, αλλά ύστερα από 5-6 χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού οι συντάξεις θα είναι αυξημένες 5%-10%.