Έντονα ανοδικά κινούνται οι τιμές των κατοικιών υψηλής ποιότητας στις μεγαλουπόλεις της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024. Η έλλειψη ακινήτων πυροδοτεί τις τιμές και προκαλεί την αύξησή τους σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Αθήνα και η Λισαβόνα, ενισχύοντας σημαντικά την κτηματαγορά, ενώ καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος των αμερικανών αγοραστών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές για τις premium κατοικίες παρέμειναν σταθερές στο Μιλάνο και στο Λονδίνο, ενώ κατέγραψαν πτώση στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Η Λισαβόνα είναι η πόλη που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 4,2%, στην αξία των εν λόγω κατοικιών, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από πλούσιους ξένους αγοραστές, όπως προκύπτει και από την ανάλυση των στοιχείων της εταιρείας ακινήτων «Savills Plc», που παρακολουθεί 30 πόλεις.

Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα ακολούθησαν με αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με δείκτη που παρακολουθεί τις κύριες οικιστικές αγορές παγκοσμίως. Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων σε αυτές τις πόλεις υπερέβη κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8%, που κατέγραψε ο δείκτης της «Savills».

Ακίνητα

Καθώς, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», η Ευρώπη αντιμετωπίζει ασφυξία στην προσφορά κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των αναπτυξιακών προκλήσεων, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν γίνει βασική «πηγή» επίδοξων αγοραστών σε πολλές πόλεις της στον Νότο. Ένα συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής στις χώρες της Νότιας Ευρώπης προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Savills στην έκθεση. Η αξία των κορυφαίων ακινήτων στο Ντουμπάι ανέβηκε επίσης, καθώς ο κόμβος της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να προσελκύει πλούσιους εργαζόμενους λόγω και της χαμηλής φορολογίας.

Παρά την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων υψηλής αξίας σε οικονομικές κρίσεις, ορισμένοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της αβεβαιότητας για τα επιτόκια. Στις ΗΠΑ, τα υψηλά επιτόκια έχουν προκαλέσει στασιμότητα στην αγορά ακινήτων, με πολλούς ιδιοκτήτες να αποφεύγουν τη λήψη νέων στεγαστικών δανείων λόγω των αυξημένων μηνιαίων δόσεων. Οι τιμές των πρώτων κατοικιών μειώθηκαν σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ακίνητα

Αύξηση των ενοικίων

«Η αγορά των ενοικιάσεων συνεχίζει να υπερέχει έναντι των πωλήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η «Savills». Η περιορισμένη προσφορά σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής (ΕΜΕΑ) και της Αφρικής οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις ενοικίων για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Καμία αγορά στην περιοχή ΕΜΕΑ δεν κατέγραψε πτώση στις τιμές ενοικίασης από τον Δεκέμβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024.

«Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν την επιφυλακτικότητα στις αγορές πωλήσεων και ωθούν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές στις κορυφαίες αγορές ενοικίασης», δήλωσε η Κέλσι Σέλλερς, αναπληρώτρια διευθύντρια της «Savills World Research». Προβλέπεται ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τις αξίες κεφαλαίων μέχρι το τέλος του 2024 και μεσοπρόθεσμα, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης προσφοράς σε πολλές πόλεις.

Η Λισαβόνα πρωτοστάτησε και στην αύξηση των ενοικίων, μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ. Στην πορτογαλική πρωτεύουσα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν σημείωσαν αυξήσεις άνω του 3%, με την Αθήνα να καταγράφει αύξηση 4,6% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτές οι αυξήσεις υπερέβησαν τον μέσο όρο του 2,2%, που παρατηρήθηκε στις 30 πόλεις που παρακολουθεί η «Savills».