Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα βρεθούν όλα τα κριτήρια προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται παρεμβάσεις στα κριτήρια που αφορούν στον τζίρο, το κόστος μισθοδοσίας, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων.

Επίσης, στις αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος, βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος αλλά και μείωση της επιβάρυνσης που θα προκληθεί με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Ευρώ

Χωρίς να αλλάζει ο βασικός κορμός του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσει αλλαγές:

  • Στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας, η οποία επιβαρύνει όσους απασχολούν προσωπικό.
  • Στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιτηδευματία. Το τεκμαρτό εισόδημα όπως διαμορφώνεται με βάση τον ετήσιο κατώτατο μισθό ή, αν υπάρχει προσωπικό, με βάση τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλεται από την επιχείρηση και όπως έχει προσαυξηθεί κατά το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το 5% του ποσού κατά το οποίο ο ετήσιος τζίρος της δραστηριότητας της επιχείρησης με τα περισσότερα έσοδα υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο που αντιστοιχεί στον Κωδικό Αριθμό (ΚΑΔ) της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Φόροι

Μια γεύση των βελτιώσεων στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες αναμένεται να νομοθετηθούν το φθινόπωρο, είναι πιθανόν να δώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών.

Μάλιστα σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, οι αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν από το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου με ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Εκκαθαριστικά «φωτιά»

Με τη συνδρομή των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στα φετινά εκκαθαριστικά οι φόροι εισοδήματος άγγιξαν τα 4,6 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Πέρυσι 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000-3.000 ευρώ και φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, 1.000 ευρώ θα πληρώσει το 17% και το 54% (διπλάσιοι σε σχέση με πριν) θα πληρώσουν από 1.000-3.000 ευρώ. Αυτοί οι υπολογισμοί είχαν γίνει στα χαρτιά πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τώρα πια θα γίνει απολογισμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων.