Φρένο στις δικαιολογίες των επαγγελματιών για να μη δέχονται πληρωμές με κάρτες βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποχρεώνοντάς τους να τοποθετήσουν ειδική σήμανση (ταμπέλα) με την οποία θα πληροφορούν τους πελάτες τους ότι χρησιμοποιούν POS για πληρωμές με κάρτες.

Ειδικότερα, ταξί, λαϊκές αγορές και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο ειδική σήμανση, με την οποία θα ενημερώνουν στα ελληνικά και στα αγγλικά τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS. Στη σήμανση θα αναγράφεται και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Οσοι δεν συμμορφωθούν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Το μέτρο, το οποίο προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αφορά ειδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα.

Όπως ορίζεται στην τροπολογία:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να προσδιορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή για τις εκάστοτε δραστηριότητες, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αναγραφών αυτών, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με όμοια απόφαση προσδιορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των δραστηριοτήτων που ακολουθούν τους προσδιοριζόμενους μορφότυπους.

9β. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι αρμόδια, παράλληλα με τα όργανα της παρ. 4, να επιβάλλει τις κυρώσεις της παρ. 2 για παραβάσεις της παρ. 1, όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες που προσδιορίζονται με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9α. Κατά διοικητικής κύρωσης της παρούσας που επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής. Η μείωση της παρ. 9 ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., η μείωση ισχύει σε περίπτωση καταβολής εντός εξήντα (60) ημερών από την Κοινοποίηση της σχετικής πράξης στον υπόχρεο».