Την ανάγκη αύξησης του πραγματικού ύψους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της υποβολής των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυστηρές και αξιόπιστες ασκήσεις αντοχής (stress tests), επισημαίνει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημειώνει ως ένα βασικό λόγο τα προβλήματα στους ισολογισμούς τραπεζών και την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρώπης. «Αν και έχει υπάρξει πρόοδος και οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί τομείς είναι σε τροχιά ανάκαμψης, οι κίνδυνοι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν», αναφέρεται στην έκθεση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία προκάλεσαν ερωτήματα για τη διατηρησιμότητα του κρατικού χρέους και την υγεία του τραπεζικού τομέα σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών της Ευρωζώνης και πιθανόν εκτός αυτής».
Το ΔΝΤ συνιστά να αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές του ΕΤΧΣ και να έχει αυτό μεγαλύτερη ευελιξία για να διασφαλίζει πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επίσης, συνιστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες που τη χρειάζονται και τις παρεμβάσεις της για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τονίζει ότι χρειάζονται αυστηρά και αξιόπιστα stress tests για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν σε σοκ ενώ οι εποπτικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να απαιτήσουν από τις τράπεζες που αποδειχθεί ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια να τα συμπληρώσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τις τράπεζες που αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν.
Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ τις καλεί σε εγρήγορση για τις φούσκες στις τιμές περιουσιακών στοιχείων ή τις υπερβολικές πιστώσεις που προκύπτουν από την υπερβολική ρευστότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. «Μέχρι τώρα, ενδείξεις για φούσκες στις τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι μεμονωμένες σε λίγους τομείς λίγων χωρών, αλλά οι εισροές κεφαλαίων είναι πολύ ισχυρές και πρέπει να παρακολουθηθούν πολύ προσεκτικά», σημειώνει η έκθεση.