Μια ψηφιακή παγίδα για τον εντοπισμό αυθαίρετων κτισμάτων στήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Drones, δορυφόροι και ψηφιακοί χάρτες θα αποτελούν τα όπλα αιχμής ενός συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, που θα έχει ως στόχο την ανίχνευση και εν συνεχεία τον έλεγχο των αυθαιρέτων.

Το έργο με τον τίτλο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 123.988.840 ευρώ, εκ των οποίων τα 23.997.840 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, θα αυξάνει τη δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να εντοπίζουν με τεκμηριωμένο τρόπο και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.

Αυθαίρετο

Η υλοποίηση του έργου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  1. Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετρ. χιλιόμετρα.
  2. Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.
  3. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.
  4. Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.
  5. Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.
  6. Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.
  7. Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.

Αδήλωτες πισίνες

Πισίνα

Ήδη η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει φορολογούμενους που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από την Εφορία για να γλιτώνουν φόρους. Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ΑΑΔΕ «σάρωσε» τον ψηφιακό χάρτη της χώρας εντόπισε όλα τα μπλε σημεία και ξεχώρισε τις πισίνες. Τώρα οι διασταυρώσεις για τις πισίνες περνάνε σε άλλο επίπεδο καθώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια του αλγόριθμου θα διασταυρωθούν με τις πληροφορίες που θα λάβει από το Κτηματολόγιο και με αυτά που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις. Όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ θα καλέσει τους φορολογούμενους με αδήλωτες πισίνες να συμμορφωθούν και να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και για δέκα έτη.

Οι φορολογούμενοι με τις αδήλωτες πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος καθώς οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και με πρόστιμα. Μάλιστα η ΑΑΔΕ, σχεδιάζει να στείλει τα στοιχεία στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.