Σχέδιο επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων με μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, μεγαλύτερη έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρων αλλά και σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει:

1.Χαμηλότερη παρακράτηση για φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα μειωθεί έως και 10% το ποσό των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και οι οποίοι χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου η πληρωμή για υπηρεσίες στο Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος της ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τα ποσοστά παρακράτησης κλιμακώνονται από 10%-70%.

2.Αύξηση των ακατάσχετων χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που «έχει μείνει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί.

Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500Χ3 δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει 5 δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8, και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Για οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων και μηνιαίο ποσό 850 ευρώ που εξοφλεί εμπρόθεσμα 10 δόσεις ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ. Ωστόσο αν το ακατάσχετο όριο που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι μικρότερο από το ισχύον των 1.250 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή.

Ευρώ

3. Μεγαλύτερη έκπτωση για όσους εξοφλούν νωρίς το φόρο εισοδήματος. Εξετάζεται κλιμακωτή αύξηση την έκπτωσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία και ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής.

Eπισημαίνεται ότι σήμερα το ποσοστό έκπτωσης ανέρχεται σε 3% για όσους εξοφλούν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή Πάντως σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες και οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του 2025.