Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιουλίου η νέα ρύθμιση περί εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο.

Ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στο Mega είπε ότι «ο τουρισμός και ο επισιτισμός καταρχήν εξαιρούνται, γιατί εκεί υπάρχει ειδική διάταξη στις συλλογικές συμβάσεις τους, που επιτρέπει σε περιόδους υψηλής έντασης και φόρτου εργασίας, να υπάρχει 6η μέρα απασχόλησης με μία λεπτομέρεια: ότι η 6η μέρα πληρώνεται επιπλέον και δεν έχει καμία προσαύξηση.

Η συγκεκριμένη διάταξη που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων αφορά κυρίως βιομηχανίες που λειτουργούν συνεχόμενα ή 24/7, είτε 24 επί 5 και επιτρέπεται στον εργοδότη να ορίσει 6η μέρα εργασίας η οποία έχει δύο διαιρετότητες: η πρώτη είναι ότι είναι υποχρεωτική, με τον εργαζόμενο να μην μπορεί να αρνηθεί. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η 6η μέρα είναι πρόσθετη εργασία, η οποία ορίζει επιπλέον αμοιβή 40%. Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να το γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο προγενέστερα, έχει δικαίωμα να το ορίσει, εάν υπάρχει φόρτος εργασίας».

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που αρνηθεί ο εργαζόμενος;

Σύμφωνα με τον Β. Πρασσά, «κανείς δεν αγγίζει αυτή την “καυτή πατάτα”. Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί και το βάρος της αιτιολόγησης της άρνησης θα πέφτει στον εργαζόμενο».

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση 40%, ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες.

Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.

Επίσης, θα δικαιούται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.