Πριν από 1,5 χρόνο, 169 δήμοι αντιδρώντας στο άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έγινε την Πρωτοχρονιά του 2022, υπέβαλαν ενστάσεις στου υπουργείο Οικονομικών με αίτημα το «κούρεμα» των τιμών σε ποσοστά ακόμη και πάνω από 50%.

Από τους 169 δήμους οι 12 πέρασαν στην επόμενη φάση. Οι υπόλοιποι δήμοι κόπηκαν καθώς δεν είχαν συνοδεύσει τις ενστάσεις – αιτήσεις με πλήρως αιτιολογημένα στοιχεία. Πλέον, η σκυτάλη έχει περάσει στους οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι πιάνουν δουλειά αναλαμβάνοντας το έργο της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε 36 περιοχές 12 δήμων της χώρας οι οποίοι πριν από 1,5 χρόνο υπέβαλλαν αιτιολογημένο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των τιμών. Μετά την πραγματοποίηση δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η διαδικασία ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκινήσεως στις 36 επίμαχες ζώνες.

Σημειώνεται ότι από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις μόλις σε 12 δήμους θα προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των τιμών ζώνης. Οι υπόλοιπες ενστάσεις των δήμων απορρίφθηκαν καθώς δεν ήταν αιτιολογημένες.

Ακίνητα

Οι δήμοι

Στη λίστα με τους δήμους στους οποίους επανεξετάζονται οι τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επανεξέταση θα οδηγήσει αυτόματα στη μείωση των τιμών είναι οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Οι εκτιμητές αφού ολοκληρώσουν το έργο τους θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Ακίνητα

Σε περίπτωση που υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των «επίμαχων» περιοχών των 12 δήμων τότε θα μειωθούν μια σειρά από φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι φόροι που επηρεάζονται

Ειδικότερα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζονται οι εξής φόροι και τέλη:

  1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου
  2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης
  3. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία
  4. ΕΝΦΙΑ
  5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας
  6. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
  7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
  8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή
  9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων
  10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων
  11. Φόρος Ανταλλαγής
  12. Φόρος Διανομής Ακινήτων
  13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων
  14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων
  15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων
  16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων
  17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών
  18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”
  19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
  20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.