Ο πληθωρισμός συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εντούτοις παραμένει μακριά από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, που είναι στην περιοχή του 2% και χαμηλότερα. Στην Ελλάδα, ο μεγάλος προβληματισμός έρχεται από το μέτωπο των υπηρεσιών, όπου ο σχετικός δείκτης έχει υπερβεί το 4%. Σε αυτόν τον δείκτη περιλαμβάνονται αμοιβές, κομμωτήρια, ασφάλειες, ενοικιαζόμενες κατοικίες κ.ά., με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι έχει μπει φρένο στην άνοδο. Αυτό βέβαια δεν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των καταναλωτών, αλλά αν μη τι άλλο, τους επιτρέπει να κάνουν έναν καλύτερο προγραμματισμό.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη του πληθωρισμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, και αν μη τι άλλο δείχνει να προβληματίζεται. Και αυτό διότι από τη μία υπάρχει στο προσκήνιο μία νέα εστία πιέσεων (υπηρεσίες) και από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός δείχνει να μην κάμπτεται.

Να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι η «καρδιά» της ακρίβειας, και αυτό διότι δεν επηρεάζεται από εποχικές διορθώσεις και για τον λόγο αυτό δεν συμμετέχουν ενέργεια και τρόφιμα.
Υπό τα νέα αυτά στοιχεία, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί και η μικρή πιθανότητα που υπήρχε για μία νέα μείωση επιτοκίων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου, η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Πορτογαλία, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και στάθηκε στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, την επιμονή του οποίου απέδωσε κυρίως στην εξέλιξη των αμοιβών.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις για την εξέλιξη των μισθών σε κάποιες χώρες γίνονται κάθε 3 χρόνια. Έτσι λοιπόν, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, οι αμοιβές παρέμειναν καθηλωμένες, οπότε ήταν απόλυτα λογικό μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση να προκύψουν σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο των υπηρεσιών.

κεντρική

Πολλοί είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Άλλοι θεωρούν ότι έπονται 2 και άλλοι λένε ότι ίσως είναι παραπάνω, τρεις ή τέσσερις.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν τον οδικό χάρτη των αποφάσεων της ΕΚΤ:

  • Τα στοιχεία που θα προκύψουν για την ανάπτυξη.
  • Τα αποτελέσματα από την τηλεφωνική έρευνα με τις επιχειρήσεις που θα υπάρξει στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου.
  • Η έρευνα για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.
  • Η έρευνα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 4,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,1%.

Στον τομέα των τροφίμων, όπου η Ελλάδα για μήνες έκανε πρωταθλητισμό, φαίνεται οι πιέσεις να εξασθενούν. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «τρόφιμα, ποτά, καπνός» η χώρα μας εμφανίζει τη δεύτερη χαμηλότερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση από τις χώρες της Ευρωζώνης (1,3%) μετά τη Φινλανδία (0,8%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,5%.

Στην κατηγορία της ενέργειας, στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των τιμών σε σχέση με έναν χρόνο πριν, διαμορφούμενη στο 2,5%, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη καταγράφεται οριακή αύξηση κατά 0,2%. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερη αύξηση των τιμών (1,1%) έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης (0,7%).

Στην Ελλάδα, καταγράφεται τον Ιούνιο ο ένατος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός (Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) στη χώρα μας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,4%, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ευρωζώνη μετά την Κροατία (4,4%) και τη Σλοβακία (3,5%).

Όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο. Στη Γαλλία υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον Μάιο, στην Ισπανία υποχώρησε στο 3,5% από 3,8% έναν μήνα πριν. Αντίθετα, στην Ιταλία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 0,9% από 0,8% τον Μάιο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εντοπίζεται στο Βέλγιο με 5,5% και στην Ισπανία με 3,5%, και ο χαμηλότερος στη Φινλανδία με 0,6% και στην Ιταλία με 0,9%