Ένα από μεγάλα στοιχήματα της νέας υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει περάσει από χίλια κύματα.
Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, ενώ από τον Σεπτέμβριο στον τουρισμό και την επισιτισμό. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε προσπάθεια προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα, τις αστοχίες και τις δυσλειτουργίες που έχουν καταγραφεί.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και διορθώσεις γύρω από τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, ώστε το μέτρο να «τρέξει» χωρίς προβλήματα και παρενέργειες. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογή που έχει τεθεί.
Εκτιμάται ότι μετά τις επεκτάσεις αυτές το μέτρο της ψηφιακής κάρτας θα εφαρμόζεται σε 1.200.000 εργαζόμενους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στη βιομηχανία με εξαίρεση τις επιχειρήσεις ενέργειας, τα πετρελαιοειδή και τα ορυχεία.
Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και που εφαρμόζεται
Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί στους εξής κλάδους:
- Τον Ιούλιο 2022 εφαρμόστηκε στο σύνολο των τραπεζών της χώρας και στα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
- Εν συνεχεία επεκτάθηκε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και στις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ
- Στα μέσα του 2023 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα οι ΔΕΚΟ μεταφορών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης, τον περιορισμό των απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, ενώ δημιουργεί κλίμα υγιούς ανταγωνισμού στο εγχώριο επιχειρείν.
Οι δυσλειτουργίες και οι λύσεις
Πάντως το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ομαλής λειτουργίας που έχουν διαπιστωθεί.
Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει καταγράψει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις που θα βελτιώνουν την εφαρμογή του μέτρου. Οι παρεμβάσεις δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του.
Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα γίνεται η καταχώρηση των εργαζομένων στο σύστημα χωρίς κυρώσεις.
Επίσης, προτείνεται η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η εποπτεία και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Επιπλέον, προγραμματίζονται ενημερωτικές εκστρατείες προς τις επιχειρήσεις για τα οφέλη και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην αποδοχή και στην ομαλή εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Τέλος, η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η βελτίωση του συστήματος θα είναι υψίστης προτεραιότητας για το υπουργείο, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις και οι δράσεις αναμένεται να διασφαλίσουν την επιτυχημένη υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή του συστήματος.