Σε τρεις βασικούς τομείς θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσει βάρος, έτσι ώστε να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και το οποίο σε κάποιον βαθμό αποτυπώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Αν και μέχρι αυτή τη στιγμή η επόμενη μέρα έχει φέρει προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει μία ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που χτύπησαν το καμπανάκι.

Εκεί που αναμένεται να δοθεί έμφαση είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας, η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και κυρίως πειστικού οδικού χάρτη για τον αγροτικό κόσμο αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ και τη διαχείριση από την πλευρά της Πολιτείας των κονδυλίων, αλλά και των αποζημιώσεων με φόντο την κλιματική αλλαγή. Επίσης, ένα ζήτημα που φαίνεται να είναι προβληματικό είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών και των μελών των οικογενειών τους γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες εκλογές.

Έρχονται αλλαγές

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως σημείωσε πρόσφατα, η κυβερνητική παρέμβαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζονται βελτιώσεις ώστε να πάψουν οι πολίτες να έχουν την αίσθηση της αδικίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι ότι η Πολιτεία εκ των προτέρων θεωρεί ανέντιμους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όχι ότι επί της ουσίας έχει άδικο, ωστόσο δεν είναι κάτι σύνηθες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από την αγορά, «στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης να μπαίνει τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων».

Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, αφού προηγηθεί η ανάλυση των στοιχείων από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό θα συμβεί, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάστιγα η ακρίβεια

Η «αχίλλειος πτέρνα» για το κυβερνών κόμμα είναι η ακρίβεια. Τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκαν «μάχες», οι περισσότερες από τις οποίες δεν είχαν ευτυχές αποτέλεσμα. Οι πολίτες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα να ακούν από τα κυβερνητικά χείλη ότι υπάρχει μεν πρόβλημα, αλλά να μην υπάρχει αποτέλεσμα παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις. Και μπορεί το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό να είναι εισαγόμενο, ωστόσο έχει και ελληνικό πρόσημο και εκεί οι μάχες χάθηκαν κατά κράτος.
Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις τουλάχιστον ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

Μεγάλη δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο

Η διαχείριση της νέας ΚΑΠ ήταν προβληματική έως προκλητική. Πέρα από τις μειώσεις στις επιδοτήσεις, υπήρχε και το τεράστιο θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δυσλειτουργίες του. Το αρμόδιο υπουργείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εκεί οι ευθύνες είναι τεράστιες, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι εξαιτίας της παθητικής στάσης που έχει επιδείξει η Πολιτεία στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πολλές περιοχές και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, αν όχι να μηδενίζεται, και η κυβέρνηση δεν είχε απάντηση ούτε μπόρεσε να πάει με δική της ατζέντα στις Βρυξέλλες αξιώνοντας λύσεις και επιπλέον κονδύλια.
Επίσης, από το 2019, βασική κυβερνητική εξαγγελία ήταν η αλλαγή του καταστατικού για τον ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται περισσότερες ζημιές και κυρίως να είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Αυτό έχει μείνει στα χαρτιά.