«Ψυχρολουσία» εν μέσω καύσωνα φέρνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων για 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθώσεις στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

«Θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Τι δείχνει η πρώτη ακτινογραφία των δηλώσεων επαγγελματιών

Η επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δείχνει ότι το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται με τα τεκμήρια καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό να είναι φουσκωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες είναι διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εφορία

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 δηλαδή 6 στους 10 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση και

Την ίδια στιγμή ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες μόλις το 0,6% ή 255 που δεν διστάζουν να πάνε σε φορολογικό έλεγχο με την συντριπτική πλειοψηφία να παραιτείται από το δικαίωμα αμφισβήτησης που παρέχει ο νόμος. Ωστόσο αν και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. ωστόσο φαίνεται ότι ο αριθμός των «αμφισβητιών» θα κινηθεί σε «ρηχά νερά».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (ΣΚΑΙ) μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις. «Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που «πιάνει» το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Από την ίδια ακτινογραφία προκύπτει ότι οι μισοί σχεδόν ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εμφανίσει στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αυτή την εξέλιξη να είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών βιβλίων – MyDATA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από φέτος για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα επαναξιολογηθεί όταν θα κλείσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν αδικίες και προβλήματα θα διορθωθούν με, Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει (ΣΚΑΙ) πως «τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς».