Η απόφαση του OPEC+ να συνεχίσει τη μειωμένη παραγωγή έως το 2025 δεν κατάφερε να πείσει κανέναν, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταγράψουν χθες μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις του 2024. Το Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Οι καταναλωτές ελπίζουν πως αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές στην αντλία, αν και πολλοί πιστεύουν ότι η μείωση θα καθυστερήσει, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Χθες το βράδυ, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Η ανακοίνωση της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC και τους συμμάχους του έως τα τέλη του 2025 προκάλεσε ανησυχία και αναταραχή στις αγορές αντί για καθησυχασμό.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 74,22 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 3,6% ή 2,77 δολαρίων ανά βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του αμερικανικού αργού από τις 7 Φεβρουαρίου και για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στο ευρωπαϊκό αργό πετρέλαιο, με τα συμβόλαια Αυγούστου του Brent να υποχωρούν κατά 3,4% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές στο ICE Futures Europe, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Φεβρουαρίου.

Βαρέλια πετρελαίου

Οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ζήτηση και την οικονομική σταθερότητα. Η απόφαση της Κυριακής από τα κράτη μέλη του OPEC+ να παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου το 2024, καθώς και η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του 2025, δείχνουν την πρόθεση του οργανισμού να στηρίξει την αγορά εν μέσω χλιαρής παγκόσμιας ζήτησης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση, καθυστερώντας και καθιστώντας αβέβαιη την ανάκαμψη της ζήτησης.

Συνολικά, τα μέλη του OPEC+ έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τρίτο τρίμηνο του 2024.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για περικοπές για το τέταρτο τρίμηνο και το 2025. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος μπορεί να επεκτείνει ορισμένες από τις περικοπές κατά 3,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2025. Αυτές οι συζητήσεις δείχνουν την προσπάθεια του OPEC+ να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς μακροπρόθεσμα.

Χώρες όπως η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προχωρήσει σε εθελοντικές περικοπές μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί με την ευρύτερη ομάδα του OPEC+. Οι αποφάσεις αυτές στοχεύουν στη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και στην υποστήριξη της αγοράς, καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις και αβεβαιότητες. Οι επιπλέον περικοπές ενισχύουν την προσπάθεια του οργανισμού να επαναφέρει την ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση, σε μια περίοδο που η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Στην αντλία οι τιμές συνεχίζουν την αποκλιμάκωση, αλλά με ρυθμούς χελώνας και διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Με βάση τα στοιχεία για την Κυριακή 2 Ιουνίου, η μέση τιμή στη βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,905 ευρώ το λίτρο και το diesel στα 1,629 ευρώ το λίτρο.