Τη χρυσή τομή αναζητούν στην κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, με την όποια λύση να τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2024. Στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας κατανοούν απόλυτα ότι το θέμα έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις και, κατά συνέπεια, θέλουν να παρουσιάσουν τη βέλτιστη λύση που θα ισορροπεί ανάμεσα στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν μέτωπο, αφού πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αναμφίβολα θα προκαλέσει αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τις περιπτώσεις των δικαιούχων σύνταξης χηρείας που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος.
Υπάρχουν έντονες πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη που ήδη ισχύει για τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ, και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση που υπάρχει από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν ανάλογη σύνταξη.
Ζήτημα προκύπτει και με τις αναδρομικές περικοπές, καθώς η διάταξη ήταν να εφαρμοστεί από το 2020, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον νόμο, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν – για τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου – ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος.
Μετά την τριετία, το ποσό της σύνταξης χηρείας μειώνεται κατά 50%, φτάνοντας στο 35% της σύνταξης του θανόντος.
Δηλαδή, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις, στο τραπέζι υπάρχουν δύο λύσεις οι οποίες εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα:
- Ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, επιτρέποντάς του να μειώσει τη μικρότερη σύνταξη.
- Η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, ζητείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών εφ’ όρου ζωής των δικαιούχων.
Μέχρι τώρα, το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής. Εν συνεχεία, επιβάλλεται περικοπή στο ήμισυ του αρχικού καταβληθέντος ποσού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο δημόσιο και στον ΟΓΑ», σημειώνει το Δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω στους δικαιούχους αυτούς».
Τέλος, σημειώνεται ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα». Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους, που θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις χηρείας τους, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά στα δημόσια ταμεία, δεδομένου ότι το μέτρο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.