Με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας κινδυνεύουν ορισμένες από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, οι γνωστές και ως servicers, καθώς έληξε χθες η παράταση που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αποστείλουν συμπληρωμένους τους φακέλους ώστε να ανανεωθεί η άδειά τους. Εάν εντοπιστούν ελλείψεις, η εποπτεύουσα αρχή θα προβεί σε αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τσεκάρισμα των φακέλων που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε όλες τις εταιρείες που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, μόλις δύο εταιρείες είχαν αποστείλει συμπληρωμένους τους φακέλους τους και χθες κατέφθασαν κάποιοι ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί ποιοι τελικά θα μείνουν εκτός του νέου χάρτη των εταιρειών διαχείρισης ανεξόφλητων δανείων.
Αίτημα επαναδειοδότησης έχουν υποβάλει, όπως μαθαίνουμε, 16 εταιρείες, οι εξής: doValue, Cepal, Intrum, Qquant (αυτές οι τέσσερις από μόνες τους διαχειρίζονται πάνω από το 90% των συνολικών NPEs), UCI, EOS, APS, DV01, Veraltis, Mount Street, NPA, Silverton, Hilipoges, Thea Artemis, Copernicus και Εύπραξις. Τέσσερις εταιρείες, οι Hoist, Pepper, Special Financial Solutions και Cerved, έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα ανάκλησης της λειτουργίας τους στη χώρα μας, ενώ η Resolute δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα στον Επόπτη.
Πάντως, ακόμη κι εάν ένας servicer υποβάλει αίτημα για νέα αδειοδότηση, βάσει των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τέλη του προηγούμενου έτους (Ν.5072/2023), αυτό δεν θα εγκριθεί εάν δεν μπορεί να υποστηριχθεί το business plan που θα συνοδεύει το αίτημα, από το υφιστάμενο αντικείμενο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη χώρα μας. Ο λόγος που έχει ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος διαδικασία «εκκαθάρισης» των servicers στην εγχώρια αγορά είναι ότι δεν έχουν όλες οι εταιρείες αναλάβει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να θυμίσουμε πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαχειρίζονται σήμερα μη «κόκκινα» χαρτοφυλάκια άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό των funds που τα έχουν εξαγοράσει από τις τράπεζες, ενώ περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό που επιδιώκει το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας είναι να επιτευχθεί ο εποπτικός στόχος της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης στον κλάδο, μέσα από μια νέα σειρά υποχρεώσεων για τους servicers.
Από τη Δευτέρα 1η Απριλίου, οι servicers ήταν υποχρεωμένοι να θέσουν σε λειτουργία τις προβλεπόμενες από τον νόμο ηλεκτρονικές πλατφόρμες πληροφόρησης των δανειοληπτών και σε αυτό το σημείο εν πολλοίς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Με την είσοδό τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, οι δανειολήπτες μπορούν πλέον να ενημερώνονται για τα στοιχεία που αφορούν την οφειλή τους, όπως ενδεικτικά: το υπόλοιπο (ανά δανειακή σύμβαση), τον αριθμό, το ύψος και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου τους. Οι ίδιοι οι servicers αναφέρουν πως ολοκλήρωσαν τα έργα προσαρμογής των συστημάτων τους μέσα σε μόλις τρεις μήνες, το στενό περιθώριο που προέβλεπε ο νόμος, και πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις τόσο από υλικοτεχνικής άποψης όσο και σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους που απαιτήθηκαν, από την έναρξη λειτουργίας του κλάδου το 2019.