Η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 2.350 δολάρια η ουγγιά και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι εκείνο που ωθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Η απάντηση μάλλον δεν είναι μονοδιάστατη και αυτό διότι οι λόγοι που συντρέχουν είναι σύνθετοι και περιέχουν προσδοκίες, αλλά και φόβους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο χρυσός παραδοσιακά αποτελεί καταφύγιο απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα αποτελεί την ασπίδα για αδύναμες οικονομίες ή οικονομίες που θεωρούν ότι μπορεί να βρεθούν στη δίνη γεωπολιτικών κρίσεων.
Από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 13%, που θεωρείται για το εν λόγω είδος τεράστιο ποσοστό.
Χρυσό σε φυσική μορφή δεν αγοράζουν μόνο οι επίσημοι φορείς, αλλά και οι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν μία μεγαλύτερη εξασφάλιση, ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν ως το πλέον ασφαλές καταφύγιο, ειδικά σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.
Στη λιανική αγορά, το 2023, κυριάρχησαν οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες του πλανήτη, Κίνα και Ινδία, και αυτό διότι ο χρυσός αποτελεί ένδειξη πλούτου, αλλά και συνώνυμο του γάμου.
Με λίγα λόγια ο πλανήτης βρίσκεται σε μία παράξενη περιδίνηση και αυτό είναι που ανησυχεί κυβερνήσεις, αρχές και πολίτες, οι οποίοι βλέπουν ότι η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, όχι μόνο για τον απλό πολίτη που βλέπει τις τιμές για τα πολύτιμα μέταλλα να ανεβαίνουν, αλλά και τους πλέον ειδικούς.
Οι δύο χώρες που αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού το προηγούμενο έτος ήταν η Κίνα και η Πολωνία, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Κίνα είναι η βασική κινητήρια δύναμη, τόσο της καταναλωτικής ζήτησης όσο και της αγοράς χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα και η χώρα δεν αναμένεται να φρενάρει.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η People’s Bank of China (η κινεζική κεντρική τράπεζα) ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023, με 230 τόνους. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις μεμονωμένες επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές.
Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, καθώς απόκτησε 130 τόνους του ευγενούς μετάλλου το 2023. «Οι προκλήσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας ακριβώς δίπλα από την πόρτα της οδηγούν την επιθυμία της Πολωνίας για σταθερότητα», δήλωσε ο CEO της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Adam Glapiński, το 2021 είχε ανακοινώσει σχέδια για αγορά 100 τόνων χρυσού, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας.
Η Σιγκαπούρη κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη αγορά χρυσού το 2023, λόγω των αγορών της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (MAS), η οποία αγόρασε 76,51 τόνους.
Οι ισχυρότερες τιμές του χρυσού οδηγήθηκαν επίσης από τις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων. Εκτός από το ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού στον τομέα της λιανικής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023. Οι κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10% από το 2022.
«Παράλληλα με την Κίνα, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο», είπε ο Smallwood, «ειδικά κατά τη διάρκεια της γαμήλιας περιόδου της Ινδίας, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου».
Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού της Τουρκίας πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με εκείνη του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της WGC.
Ο υψηλός πληθωρισμός, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους έδωσαν μεγάλη ώθηση για ζήτηση στη γείτονα χώρα.