Ικανοποιημένοι από την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι όσον αφορά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, ενώ επανέλαβαν την πεποίθηση τους για ύφεση μικρότερη της αρχικής εκτίμησης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ύψος του πληθωρισμού, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν επιτρέπει στο πρόγραμμα να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Από τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, το κρατικό έλλειμμα, έως τα τέλη Μαΐου, ήταν χαμηλότερο από εκείνο που είχε προϋπολογιστεί από πρόγραμμα σταθερότητας, γεγονός που, σύμφωνα με την τρόικα, αποστέλλει αισιόδοξα μηνύματα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά κι έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους.

Ταυτόχρονα, σε ικανοποιητικό σημείο βρίσκονται οι ευρύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η πρόοδος και στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, με κύρια εξέλιξη την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο εν λόγω φορέας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας, θα συντελέσει στη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα.

Έλεγχος ξανά τον Ιούλιο

Οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αντικείμενο του ελέγχου θα αποτελέσει η αξιολόγηση ποσοτικών στόχων με σημείο αναφοράς τα ποσοτικά μεγέθη του Ιουνίου.

Τυχόν ικανοποιητική έκβαση του συγκεκριμένου ελέγχου θα σημάνει και την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου.

Newsroom ΔΟΛ