Προσωποποιημένη αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα του web banking, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν οι servicers από την επόμενη Δευτέρα, 1η Απριλίου.
Οι εν λόγω εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που προβλέπονται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιψήφισε η Βουλή στα τέλη του προηγούμενου έτους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που φθάνουν έως και τις 500.000 ευρώ, ενώ κινδυνεύουν και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι και η εποπτεύουσα αρχή των servicers, από την Πρωταπριλιά θα πρέπει οι εταιρείες αυτές να παρέχουν προσωποποιημένη αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, που θα πρέπει να αναπτύξουν μέχρι την 31η Μαρτίου.
Ο δανειολήπτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, χρησιμοποιώντας προσωπικούς κωδικούς (user name και password), που θα τους χορηγούν οι servicers μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης του ενδιαφερόμενου. Προ ημερών, η Ειδική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, ενημέρωσε αναλυτικά με σχετική επιστολή τις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων για τις διαδικασίες, που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Με τον νέο νόμο εισήχθησαν 5 υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ήτοι:
- η προστασία των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών,
- η απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον πολίτη,
- η έγγραφη γνωστοποίηση στον δανειολήπτη σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, του υπολοίπου της οφειλής μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης,
- η καθιέρωση διαφανών, άμεσων και δωρεάν διαδικασιών για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών,
- σύνδεση με τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος (που είναι και η εποπτεύουσα αρχή αυτών των εταιρειών) και σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Τέλος με τον νέο νόμο προβλέπονται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα αποδώσουν επιπλέον «κούρεμα» στους δανειολήπτες, που έχει «κοκκινίσει» το δάνειό τους. Με τις βελτιώσεις, η άφεση χρέους του οφειλέτη αυξάνεται έως και 28%, θεσπίζεται επιτόκιο σταθερό 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και υποχρέωση των πιστωτών να αποδεχτούν τη ρύθμιση, που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας.