Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρεντέρ, τάχθηκε σήμερα υπέρ του διπλασιασμού του αποθεματικού του Ταμείου Στήριξης για την ευρωζώνη, στο 1,5 τρισ. ευρώ, και τόνισε πως έχουν δρομολογηθεί διαβουλεύσεις επί αυτού του θέματος στην Ευρώπη.

«Πιστεύω πως ο διπλασιασμός των αποθεματικών του Ταμείου θα ήταν ένας πέρα για πέρα λογικός στόχος», τονίζει στη συνέντευξή του ο Ρεντέρ.

«Πιστεύω πως ο διπλασιασμός του Ταμείου Στήριξης, της ήδη υπάρχουσας διευκόλυνσης και του μόνιμου μηχανισμού που έχει συσταθεί για το μέλλον (και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα του 2013) θα ήταν το πιο λογικό», τόνισε ο ίδιος.

Εάν προκριθεί η ιδέα του διπλασιασμού, «αυτό θα συνεπαγόταν πως θα διπλασιάζονταν οι εγγυήσεις για την ευρωζώνη, που σήμερα φθάνουν τα 440 δισ.», εξήγησε ο Ρεντέρ.

Δεδομένου δε, πως το συνολικό ποσό που έχει τεθεί στη διάθεση των κρατών μελών ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ, «εάν παίρναμε την απόφαση αυτή για διπλασιασμό θα φθάναμε το 1,5 τρισ. ευρώ», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη αναφέρονται σε αυτό το ποσό, ο Ρεντέρ απάντησε «βεβαίως». «Η Κομισιόν, η ΕΚΤ έχουν αρχίσει να θίγουν εξίσου αυτού του είδους τις δυνατότητες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, και η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε επίσης πως μία αύξηση του ταμείου στήριξης μπορεί να αποφασισθεί «εάν κριθεί αναγκαίο», και μάλιστα «όχι τόσο λόγω των νέων αναγκών, αλλά προκειμένου να αποδειχθεί η αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

«Μελετούμε την ικανότητα του ταμείου, το οποίο θα ενισχυθεί με επιπλέον μέσα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε η γαλλίδα υπουργός, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το σημείο λέει «ακριβώς το ίδιο πράγμα» με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, το ύψος της σκοπούμενης αύξησης δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αριθμητικά, «καθότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν φέρει μία ετικέτα με τιμή».