Εξάλλου, σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα που δόθηκαν χθες στην Δημοσιότητα, η κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με τις παρεμβάσεις που ζήτησε η τρόικα για την «ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας». Συγκεκριμένα, προχωρεί σε μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης και σε αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων. Παράλληλα, αποφασίστηκαν αμοιβές για τις προσλήψεις των νέων έως 25 ετών χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια , η κατάργηση της διαιτησίας, κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, ενώ προωθείται η έμμεση κατάργηση της σύμβασης της ΓΣΕΕ, μέσω της παροχής δυνατότητας επί τα χείρω ρυθμίσεων σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η ΓΣΕΕ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο, υπογράμμισε.
Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος αναμένεται να ενημερώσει το κλιμάκιο για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων και τις αλλαγές που αυτές επιφέρουν στο εργασιακό τοπίο.
Οι νέες ρυθμίσεις θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα εστάλη στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους εντός δέκα ημερών, στη συνέχεια θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και θα ξεκινήσει η ισχύ του με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η αμοιβή των υπερωριών θα επέλθει με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι ρυθμίσεις για τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις περιέχονται στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο για τη δανειοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνουν τα εξής:
Αποζημιώσεις. Το ποσό μειώνεται κατά 50%, θέτοντας σε εφαρμογή το τρικ της προειδοποίησης. Έως τώρα ίσχυε η χορήγηση της μισής αποζημίωσης εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει γραπτώς τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει. Η προειδοποίηση έπρεπε να γίνει τόσους μήνες πριν όσοι είναι οι μηνιαίοι μισθοί αποζημίωσης που δικαιούται ο απολυόμενος. Τότε θα λάμβανε τη μισή αποζημίωση. Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνονται στο ελάχιστο οι μήνες προειδοποίησης. Γίνονται από ένας έως τέσσερις, αντί από ένας έως 24 μήνες που ίσχυε έως τώρα. Ως εκ τούτου οι εργοδότες θα μπορούν κάλλιστα να επιλέγουν την οικονομικότερη λύση προκειμένου να απολύσουν.
Όριο απολύσεων. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων, καθώς στις επιχειρήσεις με λιγότερο προσωπικό οι απολύσεις είναι ελεύθερες. Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζομένους μπορούν να απολύουν έξι άτομα τον μήνα και οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων μπορούν να απολύουν το 5% του προσωπικού με οροφή τους 30 εργαζομένους τον μήνα.
Διαιτησία. Ουσιαστικά καταργείται η διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε «μόνιμη εκκρεμότητα» οι συμβάσεις όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία και απαιτείται είτε συμφωνία των δύο μερών είτε μονομερής προσφυγή μόνο στην περίπτωση που ένα μέρος αρνηθεί τη μεσολάβηση.
Απολυμένοι μεγάλης ηλικίας. Δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης σε απολυμένους μεγάλης ηλικίας για το διάστημα της επιδότησής τους από τον ΟΑΕΔ. Το 50% του κόστους της αυτασφάλισης πληρώνει ο εργοδότης για απολυμένους ηλικίας από 57 έως 60 ετών και το 80% για ασφαλισμένους από 60 έως 64 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καλύψει το υπόλοιπο κόστος. Ο αριθμός των απολυόμενων ηλικίας 55 έως 64 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των απολυμένων.
Αμοιβές νέων 85% του κατώτερου μισθού. Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του κατώτερου μισθού, ενώ οι μαθητευόμενοι από 15 έως 18 ετών το 70% του κατώτερου μισθού ή ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Newsroom ΔΟΛ