Τις έξι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024 παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική επιτυγχάνοντας ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τις εξαγωγές, τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ το 2022, μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Δεν εφησυχάζουμε, βλέπουμε μπροστά μας την ιστορική ευκαιρία που συνιστά ο συνδυασμός πολιτικής σταθερότητας με σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και προκλήσεις και κινδύνους», τόνισε ο υπουργός. Και περιγράφοντας τις έξι σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία για το 2024, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πρώτη πρόκληση: Η συντήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας στις κρίσεις. Αυτό προϋποθέτει τη διατήρηση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη μία πλευρά με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη. «Είναι το θεμέλιο για να πείθουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «γιατί δεν θέλουμε να είμαστε τελευταίοι μεταξύ των πρώτων αλλά να έχουμε καλή βαθμολογία στην πρώτη κατηγορία» και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
Δεύτερη πρόκληση: Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με έμφαση κατ’ αρχάς έμφαση σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παράλληλα συνεχίζεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και περαιτέρω ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος στην οποία συμβάλει η πρόσφατη επιτυχής αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank, την Alpha Bank και το 22% της Εθνικής Τράπεζας.
Τρίτη πρόκληση: Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Βασικά εργαλεία είναι η θέσπιση κινήτρων για καινοτομία και μεγέθυνση των επιχειρήσεων (ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας) καθώς και η στήριξη των ψηφιακών και πράσινων επενδύσεων με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέταρτη πρόκληση: Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή. Οι βασικοί στόχοι της προσπάθειας αυτής όπως είπε ο υπουργός είναι η αντιμετώπιση μίας καταφανούς αδικίας, η άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και τελικά η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Πέμπτη πρόκληση: Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύσταση ξεχωριστής γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ. Η αρχή θα γίνει από τα πιο ώριμα από τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ενδεικτικά το Παραλιακό Μέτωπο Αττικής, τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, η αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, οι παραχωρήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου και του Βόλου (προηγήθηκαν τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Καβάλας), η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
Έκτη πρόκληση: Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με έκτακτες και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, που περιλαμβάνουν αύξηση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (κατώτατος μισθός) αλλά και ένταση των ελέγχων στην αγορά για αισχροκέρδεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το 2022 ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 87%, φτάνοντας σχεδόν τα 5,7 δισ. ευρώ, οι αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ έφτασαν τα 4,5 εκατ. σημειώνοντας ανάκαμψη 312% έναντι του 2021 ενώ οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν στην 8η χώρα προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς την Ελλάδα. Ανέφερε ενδεικτικά τις επενδύσεις στα υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων της Microsoft, το πρώτο data region της Google στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την τοπική ζώνη Amazon Web Services, το κέντρο ανάλυσης δεδομένων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, την επένδυση της JP Morgan σε μια κορυφαία ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, τη Viva Wallet και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν θα αφήσουμε την πρόοδο να πάει χαμένη! Ιδιαίτερα μετά από αυτά που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επαναληφθούν ποτέ ξανά. Με την πολιτική μας η οικονομία προχωρά δυναμικά μπροστά και μαζί της ανεβαίνει η πατρίδας μας!», κατέληξε ο υπουργός, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.