Ο Αμερικανός καθηγητής και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς μίλησε στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα και τόνισε ότι έχει πέντε ανησυχίες σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα κληθεί να κάνει η ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο κ.Στίγκλιτς, που έλαβε το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, επισήμανε ότι παρότι η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το ερώτημα είναι πόσο καλά προετοιμασμένη είναι για τα επόμενα βήματα.

Στο πεδίο αυτό, εξέφρασε πέντε ανησυχίες. Πρώτον, σημείωσε, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU), ανησυχία προκαλεί η βαθμολογία της Ελλάδας στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, καθώς «δεν μπορείς να έχεις ζώσα δημοκρατία χωρίς ενεργά και δραστήρια ΜΜΕ».

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πετύχει την απαιτούμενη δομική αναδιάρθρωση: «η ανάπτυξή σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού, αλλά ο τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος ως τομέας. Ζείτε σε πολύ επικίνδυνο μέρος κόσμου και με την κλιματική αλλαγή, τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα θερμότερα και οι πυρκαγιές περισσότερες κι αυτό επηρεάζει τον τουρισμό» τόνισε.

Τρίτον, ένα ερώτημα είναι αν η Ελλάδα αξιοποιεί επαρκώς τον πλούτο της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Πιο πολύ βασίζομαι στον καιρό παρά στον Πούτιν και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία» είπε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη πρόκληση για την Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι κατά τον κ.Στίγκλιτς το να συμβαδίζει με την τεχνολογία και η πέμπτη, η εξάλειψη του χρέους της, κάτι που «θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό -και μαζί ισχυρή ανάπτυξη».