Αύξηση της τάξης του 75% παρουσίασε τις τελευταίες είκοσι ημέρες του Δεκεμβρίου η προσέλευση πολιτών στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις στις 26/11/2010 ήταν 237.835, στις 6/12 έφθασαν τις 283.567 και στις 28/12 τις 362.867. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά.

Η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ μπορεί να καλυφθεί, αν και όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων η προσέλευση στη φάση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, που εντοπίζονται σε κατασκευαστές, οι οποίοι επωφελούνται από το μέτρο για να πουλήσουν και «οικογενειάρχες» που θέλουν να… ξεμπερδέψουν με το κλειστό δωμάτιο.

Σε καμιά περίπτωση αυτός ο γύρος δεν αφορά τους ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων, τις μεζονέτες και τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε play rooms.

«Αν η Πολιτεία ήθελε να μην υπάρχουν αυθαίρετα, θα μπορούσε να επιβάλλει οι μεταβιβάσεις που κάνουν οι δικηγόροι και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες να δίδονται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας και όχι εκείνα που συνοδεύουν τα συμβόλαια», σχολιάζει χαρακτηριστικά πολιτικός μηχανικός, που δραστηριοποιείται στα Βόρεια Προάστια.