Κι όμως. Δεν χρειάζονται ξένοι σύμβουλοι και αρχιτέκτονες, ούτε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, που δεν έχουν τελικά αποτέλεσμα, για να αξιοποιηθεί μετά από επτά και πλέον χρόνια ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Οι λύσεις είναι πολύ πιο απλές από ό,τι φαντάζεστε και πολύ πιο εφικτές από τα γενικόλογα και χωρίς χρονοδιαγράμματα σχέδια, όπως αυτό του Ισπανού Αθεμπίγιο. Όταν έρχονται, μάλιστα, από ανθρώπους της αγοράς, που κινητοποιήθηκαν μετά από την έρευνα του newsbeast.gr, τότε έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία. Το σχέδιο, που δημοσιεύουμε σήμερα, μας εστάλη από έναν αναγνώστη, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά την αρθρογραφία μας γύρω από το θέμα και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Περιλαμβάνει τη δημιουργία:
– ενός μητροπολιτικού θεματικού πάρκου,
– μιας «Clubland», όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα νυχτερινά κέντρα της παραλίας, παρουσία της δίωξης ναρκωτικών και του ΣΔΟΕ,
– exclusive ξενοδοχεία, με επενδύσεις από γνωστές αλυσίδες παγκόσμιας εμβέλειας,
– ελεύθερες παραλίες για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όχι μόνο.
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πάρκου έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς,
– δεν υπάρχει άλλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη,
– λειτουργεί σαν μαγνήτης τουριστών από όλο τον κόσμο, συνεπώς
– φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα,
– είναι ήπιας μορφής ανάπτυξη, χωρίς πυκνή δόμηση με πολλά κτίρια,
– είναι εφικτή επένδυση, ειδικά σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια,
– θα αυξήσει τον τζίρο όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, καταστήματα),
– θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο για την κατασκευή του, όσο και για τη λειτουργία του.
Ο εμπνευστής του σχεδίου δίνει μεγάλη σημασία στην ήπιας μορφής ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση του χώρου.
Πώς, όμως, πρέπει να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να πεισθούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε αυτή την περίοδο;
Για να γίνει αυτό, πέραν της διασφάλισης σίγουρης και ξεκάθαρης αδειοδότησης, πρέπει το Δημόσιο να καλέσει για συνεργασία τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης και λειτουργίας θεματικών πάρκων παγκοσμίως. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της προσέλκυσης των απαιτούμενων κεφαλαίων.
Πέραν, όμως, αυτού, το σχέδιο μιλά και για παροχή συγκεκριμένων επενδυτικών κινήτρων, όπως:
– η δωρεάν παραχώρηση της έκτασης για τα πρώτα 10 χρόνια,
– η δημιουργία ενός φορέα στα πρότυπα του «Αθήνα 2004», ο οποίος θα στελεχωθεί από γνωστά και ικανά στελέχη της αγοράς (όπως ήταν για τους Ολυμπιακούς η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου), που θα τρέξουν το έργο χωρίς να εμπλέκονται στις υπεργολαβίες,
– η έκδοση εγγυητικής από ξένη τράπεζα, ίση με το ύψος της επένδυσης, η οποία θα λειτουργήσει ως εξασφάλιση, σε περίπτωση που το έργο σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζές του,
– το δικαίωμα βύθισης της παραλιακής λεωφόρου (Ποσειδώνος), ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο.
Ποιο είναι, όμως, το όφελος;
Οι συντάκτες του συγκεκριμένου σχεδίου έχουν μελετήσει τις περιπτώσεις άλλων μεγάλων και επιτυχημένων θεματικών πάρκων ανά τον κόσμο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
Η Disneyland στο Παρίσι έχει 15,4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και το San Diego World στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4,2 εκατομμύρια.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι αν το θεματικό πάρκο της Αθήνας το επισκέπτονται έστω ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο (με τις πλέον συντηρητικές παραδοχές), μείνουν στην πρωτεύουσα για τουλάχιστον 3 μέρες, και ξοδέψουν περί τα 200 ΕΥΡΩ ανά ημέρα παραμονής, τότε διασφαλίζονται τουριστικά έσοδα ύψος 600 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ ετησίως… ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
CLUBLAND
Ο συγκεκριμένος χώρος θα συγκεντρώσει τα παραλιακά νυχτερινά κέντρα, και συγκεκριμένα όσα από αυτά λειτουργούν σήμερα παράνομα και στεγάζονται σε αυθαίρετες κατασκευές κατά μήκος της παραλίας. Στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει σε μόνιμη βάση κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών και του ΣΔΟΕ. Το όφελος θα είναι διπλό:
και η ακτογραμμή θα καθαρίσει,
και τα μαγαζιά θα λειτουργούν με απόλυτα διαφανείς όρους.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Κατ’ αυτό τον τρόπο, η απαλλαγμένη πλέον ακτογραμμή από αυτά τα κτίσματα θα δοθεί στο κοινό για να κάνει ελεύθερα μπάνιο, και σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, για να δημιουργήσουν μικρές, exclusive μονάδες, που θα απευθύνονται σε τουρίστες με υψηλά εισοδήματα.
Έτσι, θα μπορούμε να μιλάμε όχι μόνο για αύξηση του τουρισμού (που συμβαίνει φέτος, αλλά κυρίως με φθηνά πακέτα all inclusive), αλλά και για αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, που έχει τόσο πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία. Σκεφθείτε, άλλωστε, ότι όλοι αυτοί οι επισκέπτες θα κάνουν διακοπές και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Με βάση αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο, το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας της Αττικής μπορεί να αποτελέσει το Ντουμπάι της Μεσογείου, προσφέροντας σημαντική υπεραξία στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά: βιώσιμες προτάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα, υπάρχουν. Το ίδιο και στελέχη στην αγορά, που είναι πρόθυμα να συμβάλλουν με τις ιδέες τους. Η αξιοποίησή τους αποτελεί άμεση ανάγκη.
Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις γύρω από το θέμα. Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]