Μετά από οκτώ χρόνια αναβλητικότητας, έλλειψης σχεδιασμού και ατολμίας για το Ελληνικό, φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2009. Η ανάληψη των ηνίων της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση γέννησε σημαντικές ελπίδες και προσδοκίες ότι projects, όπως αυτό του πρώην αεροδρομίου, θα τρέξουν άμεσα, ώστε να προσελκύσουν επενδυτές.
Ο καιρός, όμως, περνούσε, και παρά το γεγονός ότι μετά την απειλή χρεοκοπίας, η ανάγκη για τέτοιες επενδύσεις ήταν άμεση- η αναβλητικότητα συνεχίστηκε. Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι υπάρχει το χαρτί του Κατάρ, φέροντας ως δεδομένο το ενδιαφέρον των Αράβων και σχεδόν κλεισμένη τη δουλειά. Μάλιστα, στο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στο Ελληνικό, καθώς – όπως υποστηριζόταν – «το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό είναι δεδηλωμένο». Τελικά, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες.
Έτσι, φτάσαμε 15 μήνες μετά, δηλαδή στα τέλη του 2010, οπότε και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αφού το project εντάχθηκε στην κατηγορία fast track. Μάλιστα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανατέθηκε στον Ισπανό Αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο να κάνει άλλη μία μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης (θυμίζουμε ότι υπάρχουν ήδη τρεις μελέτες – από το Γιώργο Σουφλιά, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από το Harvard -, τις οποίες η αγορά χαρακτηρίζει ολοκληρωμένες).
Επιπλέον, η συγκρότηση της εταιρίας διαχείρισης «Ελληνικόν Α.Ε.», με σκοπό να ορίσει χρηματοοικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους, σημαίνει ότι το Ελληνικό σχεδιάζεται για ακόμα μια φορά από την αρχή. Όπως υποστηρίζουν έμπειροι αναλυτές της αγοράς ακινήτων, η συγκεκριμένη εταιρία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ιδιοκτησίας στην έκταση, καθώς, σύμφωνα με το Invest in Greece, στο χώρο έχουν παρουσία 30 δημόσιες υπηρεσίες!
Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι όσο δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και βιώσιμο business plan, τόσο θα ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα ζητήματα, λοιπόν, που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά και η διευθέτησή τους έχει ήδη καθυστερήσει. Το σχέδιο, που παρουσίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας, όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζει, αλλά -επιπλέον- δημιουργεί και νέα.
Τις επόμενες ημέρες, διαβάστε στο newsbeast.gr γιατί το σχέδιο Acebillo είναι καταδικασμένο να αποτύχει σε ένα προς ένα σημείο του.
Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις γύρω από το θέμα.
Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]