Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ακραία φαινόμενα τα τελευταία 50 χρόνια εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, ενώ το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί ανέρχεται σε 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ, έχουν καταγραφεί 11.778 σφοδρές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή από το 1970 έως το 2021, ενώ μόνο την τελευταία διετία τα θύματα αυτών των καταστροφών ανέρχονται σε 22.607.
Σημειώνεται πως πάνω από το 90% των θυμάτων έχουν καταγραφεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τα φτωχότερα κράτη, όπως είναι και αναμενόμενο, είχαν μια πολύ πιο αργή ανοικοδόμηση και ανάκαμψη. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, Πέτερι Τάαλας, υπογραμμίζει πως οι πιο ευάλωτες κοινότητες αναγκαστικά σηκώνουν το φορτίο των καιρικών, κλιματικών και σχετιζόμενων με το νερό καταστροφών, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, Πέτερι Τάαλας.
Στα θετικά, καταγράφεται στην έκθεση του ΟΗΕ, η βελτίωση των συστημάτων ειδοποίησης και η συντονισμένη διαχείριση των καταστροφών, που έχουν μειώσει σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες τα τελευταία χρόνια. «Η έγκαιρη προειδοποίηση σώζει ζωές», δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, υπογραμμίζοντας πως ο ΟΗΕ έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα έθνη θα καλύπτονται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καταστροφές έως το τέλος του 2027.
Από την άλλη, οι οικονομικές απώλειες έχουν επταπλασιαστεί, αυξάνοντας το κόστος από 49 εκατ. δολάρια την ημέρα κατά το διάστημα 1970-1980 σε 383 εκατ. δολάρια την ημέρα τη δεκαετία του 2010. Οι πλούσιες χώρες έχουν πληγεί μακράν περισσότερο όσον αφορά το χρηματικό κόστος, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% των οικονομικών απωλειών. Ο λόγος είναι πως οι υποδομές που καταστρέφονται είναι πολύ ακριβότερες, ενώ παράλληλα τα δημόσια συστήματα που συνδράμουν στις καταστροφές απορροφούν μεγάλα κεφάλαια.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον είναι δυσοίωνες. Η περίοδος 2023-2027 θα είναι πιθανότατα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, προειδοποιούν οι ειδικοί, σημειώνοντας επίσης πως τα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα στην ιστορία, με το 2016 να κατέχει το ρεκόρ.