Πάνω από 140 ζώα, πάνω από 140 αθώες ψυχές που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν πέσει θύματα των ανθρώπων έχουν βρει την αγάπη που έψαχναν στην «καρδιά» της Vrouva Farm στην Αίγινα. Εκεί, οι τετράποδοι φίλοι μας δεν υπηρετούν τους ανθρώπους αλλά έχουν τον ρόλο «γκουρού» καθώς δίνουν μαθήματα για το πώς πρέπει να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε.
Το καταφύγιο κυρίως οικόσιτων ζώων βρίσκεται σε ένα ξέφωτο στο πευκοδάσος του νησιού. Η «Βρούβα» που δημιουργήθηκε από την Αλεξία Παπαγιάννη αποτελεί τον επίγειο παράδεισο για δεκάδες τετράποδους φίλους μας που διασώθηκαν και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με αξιοπρέπεια χάρη στους εθελοντές που τα φροντίζουν καθημερινά.
Ξεκίνησε τυχαία, χωρίς σχέδιο καθώς όπως μας λέει η Αλεξία Παπαγιάννη που δεν ήξερε καν μέχρι εκείνη τη στιγμή πως υπήρχαν φάρμες – καταφύγια. «Μέχρι τότε όλοι μας τρώγαμε κρέας» σημειώνει.
«H Vrouva Farm μας ξεκίνησε από μία συμπόνια που αισθανόμασταν για τα ζώα που ήταν αδέσποτα και μας δημιούργησαν μία ανάγκη να κάνουμε κάτι. Το πρώτο βήμα ήταν πως είχα αυτό το χωράφι, κάναμε μία περίφραξη και βάλαμε μέσα στην αρχή δύο σκυλιά και πέντε γάτες και μετά ήρθαν τα υπόλοιπα ζώα. Βήμα – βήμα, χωρίς να το σχεδιάζουμε και χωρίς να έχουμε ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε κάποια υποστήριξη το ένα έφερνε το άλλο. Κάθε φορά που ερχόταν ένα νέο ζώο φρικάραμε και λέγαμε ”πω πω πω τι θα κάνουμε”.
Όταν ήρθε η αγελάδα μας καταλάβαμε πως πλέον είχαμε μία φάρμα. Τότε και το vegan κίνημα είχε αρχίσει να εξαπλώνεται. Είχαμε πια συνειδητοποιήσει πως δεν μπορείς να είσαι φιλόζωος και να τρως κρέας. Έτσι το κόψαμε, όπως στη συνέχεια και τα γαλακτοκομικά» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast.
«Τα ζώα είναι οι γκουρού μας, μαθαίνουμε από αυτά»
Μιλώντας τη δημιουργία της φάρμας Vrouva και τα χρόνια που πέρασαν η Αλεξία Παπαγιάννη σημειώνει: «Στην αρχή όταν ξεκινήσαμε ούτε εμείς δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε αλλά τώρα πλέον μετά από 12 χρόνια μπορούμε να πούμε πως ο κόσμος μας στηρίζει. Έχουμε εθελοντές που έρχονται και με μένουν για μεγάλα διαστήματα αλλά και αρκετούς επισκέπτες».
«Εμείς υπηρετούμε τα ζώα, δεν τα εκμεταλλευόμαστε. Είναι οι γκουρού μας. Μαθαίνουμε από αυτά πώς να είμαστε μεταξύ μας, πώς να ζούμε με τους άλλους ανθρώπους γιατί είμαστε κοπαδιαστά ζώα και εμείς. Τα ζώα δεν έχουν εγωισμό, δεν έχουν κακία. Η επαφή μας μαζί τους μας έχει καλύτερους ανθρώπους, μας έχει κάνει να ξυπνήσουμε από την κοινωνική ύπνωση που λέει ότι είναι καλό και φυσιολογικό όλη αυτή η βία και η εκμετάλλευση» συμπληρώνει.
«Θέλουμε να αποκτήσουμε λίγο τη σιγουριά ότι αυτό μπορεί να σταθεί οικονομικά γιατί κάθε χρόνο έχουμε την αγωνία. Επίσης επειδή μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε κάποιον καινούργιο συνεργάτη και θέλουμε να συνεχίσουμε να μπορούμε να φέρνουμε νέα ζώα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να πεις ”ναι” σε ένα καινούργιο ζώο φροντίζοντας οι συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερες. Υπάρχει πολλή αγάπη» εξηγεί από την πλευρά της η αδερφή της Αλεξίας Παπαγιάννη, Μαρίνα που είναι επίσης εθελόντρια στη Vrouva Farm.
Κάθε ζώο που ζει στη Vrouva Farm έχει το δικό του όνομα
Κάνοντας μια βόλτα στη Βρούβα Φάρμα, η Αλεξία, η Μαρίνα και ο Τζέτζος μας συστήνουν τα ζώα εξηγώντας πως όλα έχουν πια το δικό τους όνομα και αυτοί είναι «νονοί» τους. Μας μιλούν δε για το πώς αυτά έφτασαν στο καταφύγιο και εστιάζουν στη γουρουνίτσα Γκούτσι που κατάφερε να κερδίσει μόνη της την ελευθερία της πηδώντας από το αγροτικό που τη μετέφερε στο σφαγείο.
Καθώς στέκεται μπροστά από την Ελπίδα, την αγελάδα που ζει στη Vrouva η Αλέξια Παπαγιάννη σημειώνει πως είναι αρκετά σκανταλιάρα και πανέξυπνη συμπληρώνοντας ότι διασώθηκε πριν τη σφαγή της από μία γυναίκα στον Βόλο.
«Είναι ιδιαίτερα πλάσματα οι αγελάδες, δεν είναι σύμπτωση που τις έχουν ιερές στην Ινδία. Έχουν μία ενέργεια άλλη. Το να υπηρετείς την Ελπίδα είναι προνόμιο, δεν είναι δουλειά. Ονειρευόμαστε βέβαια στο μέλλον να μπορέσει να έχει μία παρέα γιατί είναι μοναχούλα της» συμπληρώνει ενώ μιλώντας για τα άλογα που φιλοξενούνται στη Βρούβα εξηγεί πως τα περισσότερα είναι ηλικιωμένα ή έχουν κακοποιηθεί. «Στον πολιτισμό μας δεν σκέφτεται κανείς τι γίνονται τα άλογα όταν γερνάνε» σημειώνει.
«Τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας στη φύση, χρωστάμε σε αυτά και δεν πρέπει να το ξεχνάμε» υπογραμμίζει ο Τζέτζος ο οποίος είναι εθελοντής στη Βρούβα.
Η Vrouva Farm απευθύνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιες από τις γάτες και τα σκυλάκια που φιλοξενεί να έρθουν σε επικοινωνία με τη φάρμα.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη Vrouva Farm
Με κατάθεση χρημάτων:
Alpha Bank IBAN: GR9701401610161002370000030
Δικαιούχος Λογαριασμού: Αλεξία Παπαγιάννη
PayPal: [email protected]
Επίσης στη διεύθυνση Φάρμα Βρούβα, ΤΘ 7223, Άγιοι 18010, Αίγινα μπορείτε να στείλετε: γατοκροκέτες, σκυλοκροκέτες, κουνελίνη, παλιά σεντόνια και πετσέτες, παλιές εφημερίδες, μπογιές και παλιά εργαλεία χειρός.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Vrouva Farm στο el.vrouvafarm.org και στη σελίδα της στο Facebook.
Ο όμιλος GLOBALSAT-TELEUNICOM στηρίζει τη Vrouva Farm
Ο Όμιλός GLOBALSAT-TELEUNICOM, προχώρησε σε δωρεά τροφής για τις γάτες και τους σκύλους που φιλοξενούνται στη φάρμα Βρούβα στην Αίγινα, αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το σημαντικό έργο που διαδραματίζει σε ότι αφορά στην προστασία και μέριμνα οικόσιτων και εγκαταλελειμμένων ζώων. «Στον Όμιλό μας, πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας “People Before Technology”, σχεδιάζουμε με συνέπεια και στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν το αποτύπωμά μας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την ανάδειξη και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».