Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο της Ελευσίνας, στο τέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι πρόκειται για παραγωγική επένδυση, αφού το νερό που θα παράγεται από το βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Θεμιστοκλής Λέκκας, αναφερόμενος στα οικονομικά της εταιρείας, τόνισε ότι «ακολουθούμε μια νέα πορεία με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από το δανειακό βραχνά των 200 και πλέον εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος των τόκων που μας κληροδότησαν, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2011 με κέρδη, θετικές χρηματορροές και επομένως μηδενικό δανεισμό».
Για το συγκεκριμένο έργο ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής.
Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας) καθώς και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής.
Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έως σήμερα ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον κόλπο της Ελευσίνας και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται, απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα, σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, κατά 15% από εθνικούς πόρους και κατά 40% από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.
Το έργο περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα και ανατολικού τομέα Θριασίου Πεδίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 67,8 εκατ. ευρώ.