Η Γη είναι πραγματικά πολύ παλιά, καθώς υπολογίζεται περίπου στα 4,54 δισεκατομμύρια έτη (συν ή πλην 50 εκατομμύρια), για την ακρίβεια. Ωστόσο, οι βραχώδεις επιφάνειες που αποτελούν τις χερσαίες μάζες της Γης μπορεί να διαφέρουν πολύ σε ηλικία, εξηγεί το grunge.com. Ενώ ορισμένες από αυτές τις χερσαίες μάζες σχηματίστηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, άλλες πήξαν από λιωμένο μάγμα τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια.
Η Ισλανδία, για παράδειγμα, άρχισε να σχηματίζεται από ηφαιστειακή δραστηριότητα μόλις πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το μουσείο Exploratorium του Σαν Φρανσίσκο και όσα αναφέρει το Live Science, ενώ μικρότερα νησιά συνεχίζουν να σχηματίζονται μέχρι σήμερα.
Πιλμπάρα: Η περιοχή στην Αυστραλία που θεωρείται το παλαιότερο μέρος στη Γη
Γεωλογικά μιλώντας, ένα από τα παλαιότερα μέρη στη Γη είναι η Πιλμπάρα -μια μεγάλη περιοχή στη βορειοδυτική Αυστραλία. Παρά το μέγεθος της περιοχής -είναι περίπου διπλάσια από την περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC- η άνυδρη περιοχή έχει μόνο περίπου 61.000 κατοίκους. Το BBC αναφέρει ότι η Πιλμπάρα άρχισε να σχηματίζεται για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια και τμήματα της πλούσιας σε σίδηρο πέτρας χρησιμεύουν ως «το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα του αρχαιότερου φλοιού του κόσμου». Ενώ άλλες πλούσιες σε σίδηρο περιοχές τόσο παλιές όσο η Πιλμπάρα είναι τώρα θαμμένες ή ριζικά γεωλογικά αλλοιωμένες, οι αρχαιότεροι βραχώδεις σχηματισμοί της Πιλμπάρα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από το χρόνο.
Όπως γράφει το Smithsonian , οι παλαιότερες γνωστές μορφές ζωής στη Γη ήταν μικρόβια που εμφανίστηκαν πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια -λίγο πριν από τον γεωλογικό σχηματισμό της Πιλμπάρα. Μικροσκοπικές μορφές ζωής σαν αυτές σπάνια άφησαν πίσω τους άμεσα απολιθώματα. Ωστόσο, η Πιλμπάρα φιλοξενεί απολιθωμένα στοιχεία ότι αυτά τα μικρόβια υπήρχαν.
Όπως αναφέρει το BBC, «στρωματόλιτες» 3,45 δισεκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην Πιλμπάρα το 1980. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, οι στρωματόλιθοι είναι απολιθώματα σε στρώματα που παράγονται από τα αρχαία κυανοβακτήρια της Γης. Καθώς αυτά τα βακτήρια φωτοσυντέθηκαν, άλλαξαν την οξύτητα του περιβάλλοντος νερού, οδηγώντας σε συσσώρευση ανθρακικού ασβεστίου σε στρώματα, κολλώδη στρώματα. Αυτά τα χαλάκια τελικά σκληρύνθηκαν σε απολιθώματα, αν και τα ίδια τα βακτήρια δεν το έκαναν. Έτσι, οι στρωματόλιθοι στην Πιλμπάρα χρησιμεύουν ως σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές να μελετήσουν μερικές από τις πρώτες μορφές ζωής της Γης.
Η Πιλμπάρα είναι προφανώς ένας φοβερός προορισμός για τους γεωλόγους λόγω της μεγάλης ηλικίας των δειγμάτων βράχου της. Αλλά, αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η Πιλμπάρα έκανε στους ερευνητές ένα ακόμη δώρο. Σύμφωνα με το BBC, το άνυδρο περιβάλλον της Πιλμπάρα που μοιάζει με έρημο εντοπίζεται από λίμνες λαξευμένες βαθιά στο βράχο. Εκτός του ότι είναι όμορφες, αυτές οι βαθιές υδρορροές εκθέτουν τα πολλά στρώματα της πέτρας της Πιλμπάρα, δίνοντας στους γεωλόγους εύκολη πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας.
Πιλμπάρα: Το σπίτι για έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς στη Γη
Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί το σπίτι για έναν από τους παλαιότερους συνεχείς πολιτισμούς στη Γη. Σύμφωνα με το BBC, η Πιλμπάρα κατοικείται κυρίως από Αβορίγινους Αυστραλούς -ειδικότερα τον λαό Μπαντζίμα. Ορισμένες περιοχές της Πιλμπάρα έχουν χρησιμεύσει ως σημαντικοί τόποι συνάντησης για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αυστραλίας για 30 έως 40 χιλιάδες χρόνια, και παραμένουν έτσι σήμερα. Τέλος, η Πιλμπάρα φιλοξενεί επίσης πολλά σκαλιστά σε βράχους που έγιναν από Αβορίγινες Αυστραλούς πριν από χιλιάδες χρόνια. Μερικά απεικονίζουν αρχαία θηλαστικά που έκτοτε έχουν εξαφανιστεί.