Ο θάνατος του «Σωτήρη», της νεαρής φάλαινας που συγκίνησε όταν έκανε την εμφάνισή της στα παράλια της Αττικής τις προηγούμενες ημέρες, προκαλεί θλίψη. Το κήτος εντοπίστηκε νεκρό χθες το πρωί στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά της Σαλαμίνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό, η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, για την ύπαρξη νεκρού κητώδους στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κυνοσούρας Σαλαμίνας.
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν το νεκρό κητώδες του είδους ζιφιός σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων (5 μ.) από την βραχώδη ακτογραμμή, ενώ υπήρξε άμεση ενημέρωση του εκπροσώπου του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών.
Στο σημείο επίσης μετέβησαν ιδιώτες κτηνίατροι, ιδιώτης δύτης καθώς και Α/Κ σκάφος, ενώ πραγματοποιήθηκε εκθαλάσσωση του εν λόγω ζώου, το οποίο στη συνέχεια περισυνελέγη με μέριμνα του Δήμου Σαλαμίνας.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε γίνει νωρίτερα γνωστό ότι η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Θα γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις
Κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων. Τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταστήσουν δυνατή τη διαπίστωση και τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος, ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε».