Ας έρθουμε λίγο πιο κοντά και να γνωρίσουμε τον Μαθουσάλα. Η Μαθουσάλας (μάλλον πρόκειται για θηλυκό) είναι ένα ψάρι, αλλά όχι οποιοδήποτε ψάρι. Είναι μία διασημότητα και το αρχαιότερο ψάρι ενυδρείου στον κόσμο. Επίσης είναι ένα ψάρι που τρελαίνεται για σύκα και χάδια στην κοιλιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά για να τον κατατάξουμε τουλάχιστον ως μία «ενδιαφέρουσα» προσωπικότητα.
Ο Μαθουσάλας στη Βίβλο ήταν ο παππούς του Νώε και λέγεται ότι έζησε 969 χρόνια. Ο δικός μας Μαθουσάλας το ψάρι δεν φτάνει τα χρόνια του παππού του Νώε, αλλά οι βιολόγοι της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι είναι περίπου 90 ετών.
Η Methuselah όπως τον έχουν ονομάσει οι βιολόγοι του ενυδρείου είναι ένας αυστραλιανός δίπνοος μήκους 1,2 μέτρων και βάρους 18,1 κιλών που μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο το 1938 από την Αυστραλία. Ένα πρωτόγονο είδος με πνεύμονες και βράγχια, οι δίπνοοι πιστεύεται ότι αποτελούν τον εξελικτικό σύνδεσμο μεταξύ των ψαριών και των αμφιβίων.
Το ψάρι – διασημότητα εμφανίστηκε πρώτη φορά στις εφημερίδες το 1947
Το ψάρι είναι μία διασημότητα και αυτό αποδεικνύεται από την πρώτη του εμφάνιση στην εφημερίδα San Francisco Chronicle η οποία χρονολογείται πίσω στο 1947: «Αυτά τα παράξενα πλάσματα – με τα πράσινα λέπια που μοιάζουν με φρέσκα φύλλα αγκινάρας – είναι γνωστά στους επιστήμονες ως ένας πιθανός «χαμένος κρίκος» μεταξύ χερσαίων και υδρόβιων ζώων».
Το προηγούμενο ψάρι-υπερήλικας πέθανε στα 95 του σε ενυδρείο στο Σικάγο το 2017.
«Εξ ορισμού, η Μαθουσάλας είναι η γηραιότερη», δήλωσε ο Allan Jan, ανώτερος βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας και φύλακας του ψαριού όπως μετέδωσε η New York Post. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του ψαριού ωστόσο οι υπεύθυνοι του ενυδρείου πιστεύουν ότι πρόκειται για θηλυκό. Η Ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα από το πτερύγιο της σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και να υπολογίσουν την ακριβή ηλικία του ψαριού.
Ο Jan λέει ότι στη Μαθουσάλα αρέσει να την τρίβουν στην πλάτη και την κοιλιά και έχει «ήπια» προσωπικότητα. Ενώ τρελαίνεται για σύκα. «Είναι λίγο επιλεκτική και της αρέσουν τα σύκα μόνο όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους. Δεν τα τρώει όταν είναι κατεψυγμένα», δήλωσε η Ζανέτ Πιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας.
Η καθημερινή διατροφή του ψαριού περιλαμβάνει βιολογικά βατόμουρα, σταφύλια και μαρούλι ενώ η Μαθουσάλας τρώει επίσης μια ποικιλία ψαριών, μύδια, γαρίδες και γαιοσκώληκες.