Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο το 2009 προκάλεσε την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στην Ινδία, ισοπέδωσε καλλιέργειες σιταριού στην Αυστραλία και κατέστρεψε σοδειές σε ολόκληρη την Ασία στέλνοντας στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, επιστρέφει φέτος, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ιαπωνική πρόβλεψη, κι αναμένεται να πλήξει την Αυστραλία εντός του έτους.
Φέτος, το Ελ Νίνιο έφθασε την άνοιξη κι είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία–η πρώτη υπηρεσία η οποία προέβλεψε την έλευση Ελ Νίνιο για το 2015.
Πρώιμες ενδείξεις του Ελ Νίνιο έχουν ήδη εμφανιστεί στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, ενώ άλλες χώρες που προετοιμάζονται για την έλευσή του είναι η Κίνα, η Ινδονησία και η Μαλαισία.
Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες ξηρασίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και σε άλλα τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και σφοδρές βροχοπτώσεις στις χώρες του ανατολικού Ειρηνικού και της Νότιας Αμερικής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Οι καλλιέργειες σιταριού στην Αυστραλία κινδυνεύουν να πληγούν, καθώς ο Ελ Νίνιο αναμένεται να συνοδεύεται από βροχοπτώσεις στην ανατολική ακτή, στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η οποία τον Απρίλιο προέβλεψε τουλάχιστον 70% πιθανότητες εμφάνισης του Ελ Νίνιο από τον Ιούλιο, σήμερα ανακοίνωσε ότι ο Ελ Νίνιο έχει ήδη σχηματιστεί και ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα μιλούν για «σημαντικής ισχύος» φαινόμενο.
Το Ελ Νίνιο, θυμίζει το ΑΜΠΕ, είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί για ένα χρόνο, ενώ εμφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες.
«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγόρι» (αναφορά στο θείο βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Λα Νίνια» (κορίτσι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού γίνονται ασυνήθιστα κρύα.
Αιτία του φαινομένου είναι η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων. Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από την «Λα Νίνια», ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Κίνα, η οποία συνήθως γλιτώνει από την οργή του Ελ Νίνιο, βρίσκεται παρ’ όλα αυτά σε επιφυλακή για τις καλλιέργειες καλαμποκιού της, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.
Παρότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας στους φοίνικες θα γίνουν αισθητές αργότερα, η αύξηση της ζήτησης και η μείωση των αποθεμάτων φοινικέλαιου αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές του στην Ινδία. Οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 57% το 2009, εν μέρει εξαιτίας του Ελ Νίνιο ενώ αναμένεται φέτος να πληγούν και οι φυτείες ρυζιού της Ινδίας.