«Τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική που αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία», αποτελεί η επανεμφάνιση, με φυσικό τρόπο, του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας διαπιστώνει ο «Αρκτούρος» σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα.
«Η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί τη συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες)» επισημαίνει ο Αρκτούρος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι για να μην εξοικειώνονται τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανέναν λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας.
«Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων», τονίζεται στην ανακοίνωση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο «Αρκτούρος» ήδη από το Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία.