Πολλοί από τους τεράστιους παγετώνες που καλύπτουν τις παράκτιες περιοχές στο δυτικό Καναδά μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια από τις πιο λεπτομερείς μελέτες που έχουν γίνει, γύρω από την ταχύτητα τήξης των πάγων.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως το 70% του όγκου των παγετώνων στις πιο υγρές, παράκτιες περιοχές του δυτικού Καναδά και έως και το 90% του όγκου των πιο ξηρών παγετώνων στην ενδοχώρα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, εξαιτίας της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή.
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η ροή των λιωμένων υδάτων από τους παγετώνες προς τους ωκεανούς θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, καθώς ο ρυθμός τήξης των πάγων αναμένεται να αυξηθεί απότομα μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ακόμη κι αν τα κράτη καταλήξουν σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβρη στο Παρίσι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το λιώσιμο των ορεινών παγετώνων συμβάλλει περίπου κατά 0,7 χιλιοστά, κατά μέσο όρο, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με τη συνολική προσθήκη από τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.
Μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, οι χαρακτηριστικοί ορεινοί παγετώνες στα καναδικά Βραχώδη Όρη και στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό θα έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, εκτός από μερικά τμήματα πάγου, όπως υποστήριξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου University of British Columbia, Garry Clarke.
Μόνο στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και στην Αλμπέρτα υπάρχουν 17.000 παγετώνες, οι οποίοι λειτουργούν ως σημαντική πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αποτελούν και ζωτική πηγή παροχής νερού. Επιπλέον, όπως εξήγησε ο καθηγητής στο βρετανικό Independent, αυτοί οι ορεινοί παγετώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε πολλά ενδιαιτήματα γλυκού νερού, παρέχοντας κρύο νερό σε ποτάμια και ρέματα προς το τέλος του καλοκαιριού.
«Δρουν σα θερμοστάτες για τα οικοσυστήματα γλυκού νερού. Όταν εξαφανιστούν οι παγετώνες τα νερά θα γίνουν πιο θερμά, κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλα τα οικοσυστήματα που ζουν σε αυτά και από αυτά».
Τα συμπεράσματα της μελέτης για τους παγετώνες του δυτικού Καναδά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.