Γνωρίζατε ότι τα ποντίκια μπορούν να τραγουδούν; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους τα αρσενικά ποντίκια τραγουδούν σαν… τα πουλιά, προκειμένου να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Ακόμη, αλλάζουν τον τόνο τους, ανάλογα με το αν το θηλυκό είναι στο οπτικό τους πεδίο ή όχι.
Από την πλευρά τους τα θηλυκά, φαίνεται ότι προτιμούν ορισμένα από τα «τραγούδια» των αρσενικών περισσότερο από κάποια άλλα.
Σε μια ιδιόμορφη έρευνα, η οποία θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στα θέματα που σχετίζονται με τον αυτισμό και άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν δυσκολίες στην επικοινωνία, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ μελέτησαν αρσενικά ποντίκια, τα οποία έβαλαν σε κλουβιά μαζί με ένα θηλυκό –ή μόνα τους με τη μυρωδιά ενός θηλυκού.
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό για να καταγράψουν και να αναλύσουν τους ήχους που έβγαζαν τα ποντίκια, οι οποίοι είναι τόσο υψηλής συχνότητας που ο άνθρωπος δεν μπορεί να τους ακούσει.
Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια «τραγουδούσαν» ένα συγκεκριμένο ρυθμό -εξαιρετικά διαπεραστικό και περίπλοκο- όταν μπορούσαν μόνο να μυρίσουν ένα θηλυκό και ένα εντελώς διαφορετικό –πιο απαλό, πιο απλό και μεγαλύτερης διάρκειας- όταν μπορούσαν να το δουν.
«Πιστεύουμε ότι όταν τα αρσενικά μπορούν να δουν τα θηλυκά, επιλέγουν πιο απλούς ρυθμούς έτσι ώστε να εξοικονομούν ενέργεια για να μπορούν να κυνηγήσουν και ταυτόχρονα να πολιορκήσουν τα θηλυκά» εξήγησε ο ερευνητής Jonathan Chabout, σε μια δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers of Behavioral Neuroscience.
Η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του αυτισμού και των διαταραχών φωνητικής επικοινωνίας στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αρκετοί επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο κάνουν πειράματα για να διαπιστώσουν τα όρια της φωνητικής μάθησης και πλαστικότητας» σχολίασε από την πλευρά του ο Dr Jarvis.
Οι ηχογραφήσεις των «τραγουδιών» των ποντικιών έχουν ανέβει στο MouseTube, μια ψηφιακή αποθήκη ήχων από ποντίκια που έχουν καταγραφεί από επιστήμονες, η οποία δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.