Το κλασικό σύστημα με το χρυσό ως πρότυπο που εφαρμόστηκε από πολλές χώρες για την αξία των νομισμάτων τους σε συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού δεν εφαρμόζεται για περισσότερα από 100 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αλλά η έκφραση παραμένει, όπως και το ενδιαφέρον για εκπληκτικά αντικείμενα που, ανά γραμμάριο, είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό.
Όπως συμβαίνει και με το μανιτάρι της κάμπιας που προέρχεται από τα Ιμαλάια, γνωστό και ως yartsa gunbu ή «καλοκαιρινό γρασίδι, χειμωνιάτικο σκουλήκι».
Γιατί αυξήθηκε η ζήτησή του και κατ’ επέκταση και η τιμή του
Σύμφωνα με το grunge.com, το μανιτάρι της κάμπιας στην πραγματικότητα είναι ένας εντομοπαθογόνος μύκητας της οικογένειας Ophiocordycipitaceae, ένα παράσιτο που δημιουργήθηκε στο σώμα μιας νεκρής κάμπιας και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην κινεζική ιατρική.
Η ζήτηση για το yartsa gunbu αυξήθηκε ξαφνικά το 1993 όταν μια ομάδα Κινέζων αθλητών έσπασε πολλά παγκόσμια ρεκόρ στίβου και ο προπονητής τους απέδωσε την αθλητική τους ικανότητα στην κατανάλωση του συγκεκριμένου μανιταριού. Το 2003, η φήμη του αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν φημολογήθηκε ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι βοήθησε στην απομάκρυνση του SARS, που ανακαλύφθηκε στην Κίνα το 2002. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 20% κάθε χρόνο από το 1997 έως το 2012, και έως το 2018 η παγκόσμια αγορά του μανιταριού ήταν μεταξύ 5 και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μια ιστορία του 2011 από το NPR, αναφέρει το grunge.com, το yartsa gunbu είναι επίσης γνωστό και ως το «Viagra των Ιμαλαΐων», ενώ αναφορές σε αυτό μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και από τον 15ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε σε ένα θιβετιανό ιατρικό κείμενο που σημείωσε ότι είχε «έναν ωκεανό αφροδισιακών ιδιοτήτων».
Ποιες οι ευεργετικές του ιδιότητες
Το grunge.com, σημειώνει ότι σύμφωνα με την οικολόγο Kelly Hopping του Πανεπιστημίου Boise, οι άνθρωποι στο Θιβέτ δεν αναφέρονται στο μανιτάρι της κάμπιας ως προς τις αφροδισιακές του ιδιότητες, αλλά μάλλον για την ενίσχυση της ασυλίας ή για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Ένα έγγραφο του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, αναφέρει το grunge.com, διαπίστωσε ότι οι παραδοσιακοί θεραπευτές στο North Sikkum χρησιμοποιούσαν yartsa gunbu για τη θεραπεία 21 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του άσθματος, της φυματίωσης, του διαβήτη, του βήχα και του κρυολογήματος, της ηπατίτιδας και, ναι, και της, στυτικής δυσλειτουργίας. Το άρθρο αναφέρθηκε σε πολλές μελέτες που υποστήριξαν το φαρμακολογικό δυναμικό του μανιταριού, ιδιαίτερα τις επιδράσεις του στη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και την καταστολή των όγκων, ενώ συνέστησε την περαιτέρω μελέτη των ιδιοτήτων του.
Η ζήτηση για το συγκεκριμένο μανιτάρι είχε τεράστια επίδραση στις χώρες από τις οποίες προέρχεται, καθώς, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Μπουτάν, και σύμφωνα με την καθηγήτρια γεωγραφίας Emily Yeh του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder, είναι η πιο σημαντική πηγή εισοδήματος σε μετρητά για πολλές αγροτικές περιοχές στο Θιβέτ.