Σε μια ιδανική εναλλακτική πραγματικότητα -ή σ’ ένα μέλλον που ευχόμαστε όλοι- η παραπάνω δήλωση δεν θα ήταν απλά πολύ καλή για να είναι αληθινή. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφαιρετική, θεωρητική έννοια. Είναι το σήμερά μας, σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν κατοικούμε. Οι χειμώνες μας γίνονται όλοι και πιο απρόβλεπτοι. Τα καλοκαίρια μας γίνονται όλο και πιο ακραία. Οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν. Η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει ν’ ανεβαίνει. Και το να παρακολουθούμε πιο προσεκτικά το δελτίο καιρού, δεν προσφέρει κάτι.
Η ενημέρωση και η δράση όμως, μπορούν να είναι η λύση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα και φυσικές καταστροφές -από τις πλημμύρες στη Ν.Α. Ασία ως τα wildfires σε Καλιφόρνια και Αυστραλία. Και πιθανότατα στο μυαλό αρκετών δημιουργείται η απορία: “Ναι, αλλά όλα αυτά γίνονται στην άλλη άκρη του κόσμου, γιατί να με αφορούν;”. Πιθανότατα με τα ίδια λόγια θ’ απαντούσε ένας κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο 40 χρόνια πριν. Το καλοκαίρι όμως του 2003 χάσαμε 70.000 συνανθρώπους μας εξαιτίας του καύσωνα. Όχι στην Ινδονησία, ούτε στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη.
Αυτά, προς το παρόν. Γιατί την εικοσαετία 2030-2050, υπολογίζεται ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλεί 250.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμοπληξία. Και το 2030 δεν είναι κάποιο απροσδιόριστο σημείο στο μακρινό μέλλον. Απέχει μόλις 9 χρόνια.
Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω της μείωσης των φυσικών πόρων, των περιορισμένων ευκαιριών βιοπορισμού και της επιδείνωσης της επισιτιστικής ανασφάλειας, τους “κλιματικούς μετανάστες”. Και μπορεί το internet να μας προσφέρει μια διευρυμένη εικόνα για τον κόσμο που ζούμε, μόλις όμως ένας στους τέσσερις Έλληνες 18-35 ετών είναι εξοικειωμένος με την έννοια του “κλιματικού μετανάστη”. Υπάρχουν όμως και ευχάριστα στατιστικά. Στις ίδιες ηλικίες, τρεις στους τέσσερις συμπατριώτες μας ψήφισαν ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο ποσοστό αισθάνεται ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είναι βιώσιμες -γεγονός που σημαίνει πως ορισμένες φορές ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να δράσουμε…
Η ActionAid προσπαθεί διαρκώς να μεγαλώσει αυτά τα ποσοστά. Γιατί ξέρει πως η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι μια μεμονωμένη παράμετρος της ζωής μας, αλλά επηρεάζει κάθε πτυχή της. Γιατί ξέρει πως η δράση περνάει από το χέρι μας. Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας με την ActionAid και εκατομμύρια πολίτες και διεκδικούμε από τους παγκόσμιους ηγέτες ένα οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον.
Μπες τώρα στο realchange.actionaid.gr, ενημερώσου για όλες τις δράσεις της ActionAid σχετικά με την κλιματική δικαιοσύνη και μπες στη δράση. Πραγματική δράση, για πραγματική αλλαγή!