Οι σκύλοι θεωρούνται σε γενικές γραμμές ως χαρούμενα ζώα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θεωρούν ότι έχουν αισιόδοξη «στάση» προς τη ζωή γενικότερα.
Μια έρευνα έδειξε, όμως, ότι ορισμένα σκυλιά μπορεί να είναι σαφώς πιο απαισιόδοξα από κάποια άλλα.
Κατά τη διάρκεια μερικών πειραμάτων, οι ερευνητές έβαλαν μερικούς σκύλους να ακούσουν διάφορους ήχους, οι οποίοι καθόριζαν αν θα τους έδιναν γάλα ή νερό. Οι σκύλοι-πεσιμιστές δε φάνηκαν να ανταποκρίνονται καθόλου στον ήχο του γάλακτος, κάτι που υποδήλωνε ότι δεν πίστευαν καν ότι θα μπορούσαν να το πάρουν ποτέ.
«Είναι μια πολύ συναρπαστική μελέτη, επειδή μετρά τη θετική και αρνητική συναισθηματική κατάσταση στους σκύλους αντικειμενικά και χωρίς επεμβατικές μεθόδους» ανέφερε στη Daily Mail η Dr Melissa Starling από το τμήμα Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
«Παρέχει τόσο τους ερευνητές, όσο και στους ιδιοκτήτες σκύλων μια βαθύτερη εικόνα για την προοπτική ενός σκύλου και πώς αυτή μπορεί να αλλάζει» είπε ακόμη και συνέχισε: «Το να βρούμε, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αν ένα συγκεκριμένο σκυλί είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ό,τι αφορά τους σκύλους-εργασίας και αυτούς που χρησιμοποιούνται σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ έχει σημαντικές συνέπειες και στην καλή διαβίωση των ζώων».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να συνδέουν δύο διαφορετικούς ήχους –δύο οκτάβες μακριά- με την ανταμοιβή νερού ή γάλακτος.
Μόλις οι σκύλοι έμαθαν να διαχωρίζουν τους ήχους, οι ερευνητές άρχισαν να παίζουν «διφορούμενους» ήχους. Αν οι σκύλοι ανταποκρίνονταν στους «διφορούμενους» ήχους, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σήμαινε ότι περίμεναν πως κάτι καλό επρόκειτο να συμβεί: ήταν δηλαδή αισιόδοξοι.
Το επίπεδο της αισιοδοξίας τους θα μπορούσε να ανιχνευθεί από το σε ποιους τόνους ανταποκρίνονταν.
Για παράδειγμα, ένας πολύ αισιόδοξος σκύλος θα ανταποκρινόταν στην πλειοψηφία των τόνων, ακόμη και σε αυτούς που «έμοιαζαν» περισσότερο με αυτόν του νερού.
Όσα σκυλιά δεν ανταποκρίθηκαν στους τόνους αυτούς χαρακτηρίστηκαν ως «απαισιόδοξα».
Κι αυτό γιατί, παρότι άκουγαν τους τόνους, δεν έδειχναν σημάδια ενθουσιασμού, κάτι που οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να σημαίνει πως πίστευαν ότι η ανταμοιβή τους θα ήταν μόνο το νερό.
«Από τα σκυλιά που εξετάσαμε, βρήκαμε ότι τα περισσότερα ήταν αισιόδοξα, όμως είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές για όλα τα σκυλιά» είπε ακόμη η Dr Starling.
«Τα απαισιόδοξα σκυλιά επηρεάζονταν περισσότερο από την αποτυχία τους σε μια εργασία. Κλαψούριζαν και απέφευγαν να επαναλάβουν τη διαδικασία, ενώ αντίθετα τα αισιόδοξα σκυλιά έμοιαζαν πρόθυμα να συνεχίσουν» πρόσθεσε.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο PLOS.