Οι μπαμπουίνοι φροντίζουν και περιποιούνται τα πιο ισχυρά μέλη της ομάδας τους από νωρίς το πρωί, προκειμένου αυτά στη συνέχεια της ημέρας να τους αντιμετωπίσουν πιο ευνοϊκά.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι μπαμπουίνοι ψειρίζουν ο ένας τον άλλον έχοντας κάποιο απώτερο σκοπό. Οι μικρότεροι φροντίζουν τους μεγαλύτερους και με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τις πιθανότητές τους να έχουν πρόσβαση σε περισσότερη και καλύτερη τροφή, καθώς επίσης και σε ευκαιρίες ζευγαρώματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ερευνητές άλλαξαν το μοτίβο των δραστηριοτήτων ορισμένων μπαμπουίνων μέσα στη διάρκεια της ημέρας, για να δουν πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον προγραμματισμό τους και διαπίστωσαν ότι τα ζώα τείνουν να φροντίζουν τους «αρχηγούς» νωρίς το πρωί, προκειμένου αυτοί να τους το ανταποδώσουν στις απογευματινές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υποδεέστερα μέλη της ομάδας, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο περιποιούνταν τα ισχυρότερα μέλη, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό θα ξεπληρωνόταν αργότερα με φαγητό.
«Τα κατώτερα μέλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να καλλωπίσουν τους πιο δυνατούς νωρίς την ημέρα, όταν οι περισσότερες δραστηριότητες αναζήτησης τροφής εξακολουθούν είναι μπροστά και η ανάγκη για ανοχή σε κοινές θέσεις σίτισης είναι μεγαλύτερη» ανέφερε η βιολόγος Claudia Sick από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία συνεργάστηκε για τη μελέτη αυτή με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των ζώων που ζουν σε ομάδες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, κάτι που έχει σημαντική συμβολή στη φυσική τους κατάσταση. Όμως, πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να οικοδομηθούν ακόμη και μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, ενώ η τελευταία αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι το χτίσιμο των δεσμών αυτών μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.