«Θάλασσα και κλίμα στο μενού του άτυπου Συμβουλίου για το Περιβάλλον» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics που αναφέρεται στην αυριανή υπουργική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Δεδομένου ότι η ελληνική Προεδρία δίνει έμφαση στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, το σημαντικότερο ζήτημα της συγκεκριμένης άτυπης υπουργικής συνάντησης θα είναι η «γαλάζια ανάπτυξη» η οποία διέπει οριζόντια όλους τους τομείς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το Συμβούλιο των Υπουργών θα ασχοληθεί με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει, όπως το σχέδιο δράσης για τη στήριξη της ανάπτυξης της γαλάζιας ενέργειας, της επικοινωνίας για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και το σχέδιο δράσης για την καινοτομία στη γαλάζια οικονομία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι υπουργοί θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα διεθνή συμφωνία όσον αφορά τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται, ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές της με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τριάντα άλλες χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και των χωρών του Ειρηνικού. Οι 28 αναμένεται να ορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές εν όψει των διαπραγματεύσεων της Βόννης (4-15 Ιουνίου).