Παρά το γεγονός ότι ο όρος «κοινωνική απόσταση» είναι καινούριος για τους περισσότερους από μας, τον ακούσαμε αυτή τη χρονιά με την πανδημία του κορονοϊού, η επιστήμη μας λέει πως ως συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή σε πολλά ζώα όταν είναι άρρωστα.
Και μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Behavioral Ecology», βρήκε πως αυτό κάνουν και οι νυχτερίδες βάμπιροι, κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τις άλλες σε τέτοιες καταστάσεις.
Παρά το γεγονός ότι το μέτρο της κοινωνικής απόστασης είναι ήδη γνωστό σε είδη όπως ο βάτραχος, το μυρμήγκι, ο αστακός κ.ά., η νέα μελέτη θέλησε όχι μόνο να την ελέγξει στις νυχτερίδες, αλλά και να την επιβεβαιώσει πειραματικά.
«Σε κάποια κοινωνικά είδη εντόμων, τα άρρωστα μέλη μπορεί να αυτο-απομονωθούν εθελοντικά ή να εξοριστούν από τα άλλα μέλη της αποικίας», γράφουν οι ερευνητές, «αυτή η κοινωνική απόσταση που προκαλείται από την ασθένεια δεν χρειάζεται συνεργασία από άλλους, είναι πιθανότατα πολύ κοινή σε διάφορα είδη».
Στο πείραμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, αιχμαλώτισαν 31 θηλυκές νυχτερίδες από το Μπελίζ και μόλυναν τις μισές με μια ενδοτοξίνη ώστε να πυροδοτήσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό τους σαν να ήταν πραγματικά άρρωστες.
Αφού έβαλαν και αισθητήρες στα σώματά τους, για να παρατηρήσουν τις κινήσεις τους, τις απελευθέρωσαν πίσω στη φύση. Και βρήκαν πως πράγματι οι «άρρωστες» νυχτερίδες πέρασαν πολύ λιγότερη ώρα κοντά στις άλλες, τις υγιείς νυχτερίδες.
Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες της υγείας συμβουλεύουν εμάς τους ανθρώπους από την αρχή της περιπέτειας με τον κορονοϊό να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης…