Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ., οι πηγές κάνουν λόγο για λιμό, ασθένειες και ένα πρωτόγνωρο κύμα χειμώνα που απλώθηκε σαν φάντασμα πάνω από τη Μεσόγειο.
Και μια νέα μελέτη βρήκε πρόσφατα τον υπαίτιο για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού: ένα ηφαίστειο στην άλλη πλευρά του πλανήτη!
Η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Okmok II της Αλάσκας έβαλε χώρα το 43 π.Χ. και προκάλεσε κοσμοϊστορικές αλλαγές στη Μεσόγειο, όπως την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το τέλος της Πτολεμαϊκής Δυναστείας στην Αίγυπτο.
Όπως μας λένε στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ιστορικοί και μετεωρολόγοι της επιστημονικής ομάδας κοίταξαν στους πάγους του πλανήτη για ενδείξεις, αλλά και στους κορμούς των δέντρων της Σκανδιναβίας, της Αυστρίας και της Καλιφόρνια.
Και βρήκαν μεγάλες ατμοσφαιρικές αλλαγές κατά το 43 π.Χ., ένα καιρικό μοτίβο που συνεχίστηκε για δύο χρόνια. Η έκρηξη του Okmok ήταν τόσο πελώρια που άφησε έναν κρατήρα διαμέτρου 10 χιλιομέτρων στο ηφαίστειο.
Το 44 π.Χ. εξερράγη και η Αίτνα, ο αντίκτυπός της ήταν όμως μικρός. Στα δύο χρόνια μετά την έκρηξη του Okmok καταγράφηκαν οι ψυχρότερες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο των τελευταίων 2.500 ετών!
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο μόνιμος χειμώνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ήταν άλλο ένα καρφί στο φέρετρο Ρωμαίων και Πτολεμαίων…