Η Ανταρκτική είναι γνωστή ως παγωμένη ήπειρος, δεν είναι όμως μια γη γεμάτη πάγο και χιόνι.
Πλάι στα βρύα των ακτογραμμών, φυτρώνουν επίσης λειχήνες και φύκια, τα οποία επεκτείνονται ωστόσο με ανησυχητικούς ρυθμούς χάρη στην κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Ομάδα βρετανών επιστημόνων έφτιαξε τον πρώτο και μεγάλης κλίμακας χάρτη για την εξάπλωση των φυκιών στην ήπειρο, καθώς φοβούνται πολύ αυτόν τον «πράσινο πάγο» που καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της Ανταρκτικής.
Χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα από δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, οι επιστήμονες αναζητούν αυτό το χιόνι που γίνεται πράσινο, πορτοκαλί, ακόμα και κόκκινο, καθώς τα φύκια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του πάγου αντιστρατεύονται την ικανότητα του χιονιού να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, κάνοντάς το αντιθέτως να τις απορροφά.
Μια συνθήκη που αυξάνει τη θερμοκρασία, αλλά και την πιθανότητα να λιώσουν πιο γρήγορα. Το λευκό χιόνι αντανακλά το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το πράσινο μόνο το 45%, όπως μας λένε στο άρθρο τους στο «Nature Communications».
Οι αρκτικές περιοχές συνεχίζουν να θερμαίνονται γρηγορότερα από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη και το μέλλον μοιάζει ακόμα πιο αβέβαιο…