Τις νυχτερίδες έχει αποδεκατίσει το κύμα καύσωνα που σαρώνει το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Εκατοντάδες χιλιάδες μεγάλες νυχτερίδες, που ονομάζονται ιπτάμενες αλεπούδες, πέθαναν το Σαββατοκύριακο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στο Ίπσουιτς, νοτιοδυτικά του Μπρίσμπεϊν, τα συνεργεία καθαρισμού περισυνέλλεξαν μόνο από ένα πάρκο πάνω από 1.000 ιπτάμενες αλεπούδες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προμηθεύουν τους κατοίκους με γάντια και κάδους απορριμμάτων και καθημερινά διοργανώνουν εκστρατείες καθαρισμού για να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και να ελαττώσουν τη δυσοσμία.
«Ακόμα έχουμε περιστατικά σε όλο το Ίπσουιτς. Οι νυχτερίδες εξακολουθούν να πέφτουν από τον ουρανό στα σπίτια των κατοίκων. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις δεξαμενές νερού και τις στέγες τους», δήλωσε ο δήμαρχος του Ίπσουιτς Paul Pisasale.
Ο αριθμός των νεκρών νυχτερίδων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς θα πεθάνουν από αφυδάτωση και οι νεογέννητες ιπτάμενες αλεπούδες που έχασαν τις μητέρες τους.
Οι καταιγίδες της Δευτέρας δρόσισαν ελαφρώς το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, ανακουφίζοντας τους κατοίκους, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
Οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν στους πολίτες να μην αγγίξουν τα νεκρά ζώα ούτε να προσπαθήσουν να βοηθήσουν μόνοι τους τις νυχτερίδες που επιβίωσαν, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λύσσας ή άλλων ιών.
«Ορισμένες νυχτερίδες μπορεί να φαίνονται νεκρές όμως δεν είναι και σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι προσπάθησαν να τις απομακρύνουν τους δάγκωσαν ή τους γρατσούνισαν. Επίσης οι νυχτερίδες έχουν ένα «νύχι» στα φτερά τους που συχνά αποτελεί αιτία τραυματισμού», δήλωσε η Δρ. Jeannette Young, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Μέχρι στιγμής 16 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με νυχτερίδες έχουν λάβει προληπτική θεραπεία.
Πηγή: econews.gr