Παρά τα όσα γνωρίζουμε για τις μεταναστευτικές συνήθειες της φάλαινας, συνεχίζουμε να αγνοούμε τον ίδιο τον λόγο που τις αναγκάζει να μετακινούνται.
Είναι γνωστό δηλαδή ότι ξεκαλοκαιριάζουν σε κρύα νερά για να τραφούν, γιατί καλύπτουν όμως μετά χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν σε ζεστά τροπικά νερά; Αυτό παραμένει μυστήριο.
Και η αλήθεια είναι πως η επιστήμη έχει διάφορες θεωρίες, χωρίς όμως καμία να συγκεντρώνει τη γενικότερη συναίνεση. Και μια νέα μελέτη έχει πλέον μια ανατρεπτική υπόθεση κατά νου.
Όπως μας λέει η ερευνητική ομάδα του Marine Mammals Institute του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι φάλαινες βρίσκονται σε ζεστά νερά για να αλλάξουν δέρμα.
Η ομάδα παρακολούθησε 62 φάλαινες-δολοφόνους που βρέθηκαν από τα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής σε διάφορα ζεστά μέρη του κόσμου για μια περίοδο 8 ετών.
Όπως μας λένε στη μελέτη τους στο περιοδικό «Marine Mammal Science», βρήκαν πως ταξιδεύουν ως τα τροπικά νερά για να κρατήσουν το δέρμα τους σε άψογη κατάσταση.
Οι όρκες, και πιθανότατα όλα τα είδη φάλαινας, μας λέει η μελέτη, ταξιδεύουν στους τροπικούς για να ρίξουν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματός τους. Εκεί που μαζεύονται δηλαδή τα πάντα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κάπως πρέπει να καθαριστούν όλα αυτά.
Τα ζεστά νερά έχουν μάλιστα πολύ λιγότερη τροφή για τη φάλαινα, κι έτσι πολλά κοπάδια περνούν τα επικά αυτά ταξίδια τους με νηστεία…